Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Βαπτίστηκε ο γιος του αδικοχαμένου αστυνομικού Γιώργου Ανδριτσόπουλου - Συγκίνηση για το όνομα που του δόθηκε

Συγκινητικές από κάθε άποψη ήταν οι στιγμές της βάπτισης του γιου του αδικοχαμένου Γιώργου Ανδριτσόπουλου, η οποία έγινε την περασμένη Κυριακή (27-10-2013) στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Κάτω Μυρτιάς.   Όταν ο άτυχος αστυνομικός-από τον Δαφνιά Μακρυνείας- σκοτώθηκε στη συμπλοκή του Διστόμου από τα όπλα των αδίστακτων Αλβανών δραπετών, η γυναίκα του κυοφορούσε το τρίτο τους παιδί.

Το έφερε μάλιστα στον κόσμο λίγες ημέρες μετά το τραγικό συμβάν. Την Κυριακή έφθασε η ώρα της βάπτισης που τελέστηκε σε στενό κύκλο με τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ, Κοσμά να συμμετέχει στο Μυστήριο και νονό συνάδελφο του Γ.Ανδριτσόπουλου.  


Σύμφωνα με το agrinionews.gr, στο τεσσάρων μηνών αγοράκι μάλιστα δόθηκε το όνομα Γεώργιος-Αυγουστίνος. Τόσο στη μνήμη του πατέρα του Γεωργίου όσο και στη μνήμη του Αυγουστίνου, αδελφού του αστυνομικού που πριν πέντε χρόνια «έφυγε» επίσης σε νεαρή ηλικία όντας Ηγούμενος της Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς.

Ιστορίες του χωριού - « Η Τασούλα το έβαλε …. στο Ταμείο Ανεργίας »

Του Ανδρέα Μουντούρη
Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε, κι όμως μου φαίνεται σαν να ήταν χθες.
Eίχα κατέβει από την Παρασκευή το βράδυ στο χωριό, για να περάσω εκεί το Σαββατοκύριακο, οι γονείς μου ζούσαν ακόμη, κι ήθελα να τους δω, να τα πω με τους φίλους μου, αλλά και να χαρώ και το χωριό μου, που το αγαπούσα και κάθε φορά, που μου δινόταν η ευκαιρία, το επισκεπτόμουν.
Είχα επιθυμήσει, να φάω χωριάτικο κοκορέτσι και πατσά και ρώτησα τον Πέτρο, ένα γειτονόπουλο, που θα μπορούσα να βρω μια ταβέρνα, που να φτιάχνει αυτά τα φαγητά.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Κυκλοφόρησαν τα Νέα της Καψοράχης

Κυκλοφόρησε το 27ο φύλλο της εφημερίδας Τα νέα της Καψοράχης. Η εφημερίδα εκδίδεται από την Αδελφότητα των απανταχού Καψοραχιτών Παλαιοψωριτών Μακρυνείας "Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ" και εκτός από τα τοπικά νέα περιέχει ενδιαφέροντα θέματα από τον τόπο μας.
Διαβάστε το 27ο φύλλο κάνοντας κλίκ εδώ

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Σοβαρό ατύχημα με γεωργικό ελκυστήρα στον Άγιο Ανδρέα Μακρυνείας - Σταθερή η κατάσταση της υγείας του τραυματία

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ο τραυματίας υπεβλήθη σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση καθώς φέρει πολλά κατάγματα και η κατάσταση του κρίνετε σοβαρή αλλά σταθερή σύμφωνα με τους γιατρούς. Νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Π.Π.Ν. Πατρών. Το απόγευμα τον επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, αρκετοί συνάδελφοί του από το Αστικό ΚΤΕΛ και αρκετοί συγχωριανοί του.

Σοβαρό ατύχημα με γεωργικό ελκυστήρα έγινε πριν λίγο στο χωριό Άγιος Ανδρέας Μακρυνείας. Ο χειριστής του καταπλακώθηκε από τον ελκυστήρα ενώ πραγματοποιούσε γεωργικές εργασίες.
Άμεσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει σοβαρά κατάγματα και υποβάλετε σε χειρουργική επέμβαση.
Ο άτυχος χειριστής διετέλεσε Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Αγρινίου και Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Μακρυνείας.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Σύλληψη για χασίς στον Άγιο Ανδρέα Μακρυνείας

Στην σύλληψη ενός άνδρα 49 ετών προχώρησαν χθες το μεσημέρι άνδρες του Τμήματος Ασφάλειας Αγρινίου, στον Άγιο Ανδρέα Μακρυνείας, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες.
Συγκεκριμένα σε σωματική έρευνα που έγινε στον άνδρα βρέθηκε ποσότητα 0,7 gr για να ακολουθήσει στη συνέχεια έρευνα στο φορτηγό αυτοκίνητο του 49χρονου, όπου βρέθηκαν 0,3 gr. Οι έρευνες συνεχίστηκαν στο καφενείο και την οικία του  όπου βρέθηκαν αντίστοιχα 32,1 gr και ένας κορμός και ένα κλαδί φυτού κάνναβης , 3,3 gr του ναρκωτικού και μια νάιλον συσκευασία αποξηραμένου φυτού και σπορών βάρους 88 gr.
Όλες οι παραπάνω ποσότητες κατασχέθηκαν ενώ ο 49χρονος συνελήφθη και οδηγείται αρμοδίως.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Εορτή Ευαγγελιστή Λουκά στην Κάτω Μακρυνού Μακρυνείας


Ασ’ μην αφήσουμε να κλείσει το Κέντρο Περιβάλλοντος για την προστασία της λίμνης Τριχωνίδας - ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.

Η οικονομική κρίση θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία  του μοναδικού Κέντρου Περιβάλλοντος για την προστασία της λίμνης Τριχωνίδας, που βρίσκεται στην περιοχή Αμπάρια της Κοινότητας Παναιτωλίου.
Το ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. δημιουργήθηκε στη θέση του παλαιού αντλιοστασίου του Παναιτωλίου το 2001  στα πλαίσια του προγράμματος “δράσεις για την προστασία των Ασβεστούχων Βάλτων  της λίμνης Τριχωνίδας”.   Σκοπός του Κέντρου είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της λίμνης Τριχωνίδας και της ευρύτερης περιοχής.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Απεμπλοκή για την Περιμετρική της Μακρυνείας

Χρειάστηκε να περάσουν 6 μήνες για να τελεσφορήσει η δημοπράτηση του μεγάλου έργου της Περιμετρικής Οδού της Μακρυνείας. Δεν είναι η πρώτη φορά που έργα «κολλάνε» λόγω των αλλεπάλληλων ενστάσεων και προσφυγών των υποψηφίων αναδόχων σε διαγωνισμούς. Εξάλλου είναι γνωστό ότι στη παρούσα οικονομική συγκυρία οι εταιρείες που «κυνηγούν» τα έργα μέχρι τέλους με ενστάσεις, προσφυγές και ασφαλιστικά μέτρα, ιδίως όταν πρόκειται, όπως στην περίπτωση της Περιμετρικής της Μακρυνείας, για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 12.000.000 ευρώ.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε σε περίπτωση σεισμού

Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε πως να αντιδράσουμε σε έναν σεισμό αφού η Ελλάδα είναι από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές του κόσμου και συχνά-πυκνά πλήττεται από καταστροφικούς σεισμούς
Οι περισσότεροι τραυματισμοί αλλά και θάνατοι κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, οφείλονται κυρίως στον πανικό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες έχουν σημειωθεί σφοδροί τραυματισμοί αλλά και θάνατοι από συνωστισμό κατά τη σεισμού.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Έργο ζωής

Ένα πολύ σημαντικό έργο πρόκειται να δημοπρατήσει σύντομα ο Δήμος Αγρινίου. Με διασφαλισμένη την πίστωση για την εκτέλεση των εργασιών ολοκλήρωσης των αποχετευτικών δικτύων, των παραλιμνίων οικισμών Τριχωνίδας, σύντομα η λίμνη θα απαλλαγεί απ’ το τεράστιο επιβαρυντικό φορτίο που υπονομεύει τη βιοποικιλότητά της, αλλά και κάθε αναπτυξιακή προοπτική για την ευρύτερη περιοχή.
Η Τριχωνίδα λίμνη, το «πέλαγος της Αιτωλίας», είναι το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα.

Τρία Πυροσβεστικά οχήματα για τις ανάγκες των εθελοντικών πυροσβεστικών κλιμακίων Γαβαλούς και Παραβόλας.

Παραδόθηκαν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, από το Πυροσβεστικό Σώμα στο Δήμο Αγρινίου, τρία πυροσβεστικά οχήματα για τη λειτουργία των εθελοντικών πυροσβεστικών κλιμακίων στην Δημοτική Κοινότητα Παραβόλας και στην Τοπική Κοινότητα Γαβαλούς. Η παράδοση – παραλαβή έγινε από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο κ. Σωτήριο Γεωργακόπουλο στον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό στο περιθώριο εκδήλωσης – ενημέρωσης και επίδειξης από το Πυροσβεστικό Σώμα και την ΕΛ.ΑΣ. σε μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων της περιοχής και στην οποία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγος κ. Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου κ. Χριστόφορος Μπόκας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παραβόλας κ. Γιαννακάς Διονύσιος και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαβαλούς κ. Ανδρέας Τσούφης.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Θωρακίζεται η Μακρυνεία από τις φωτιές

Γράφει η ΡΑΝΙΑ ΤΣΟΠΑΝΑ
Πτυχιούχος Τμήματος
Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΑΤΕΙ Καλαμάτας
Με τη πρωτοβουλία και τη συνεργασία του Γαβαλιώτη Αρχηγού του Π.Σ. Αντιστράτηγου Σωτήριου Γεωργακόπουλου και του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού, ιδρύεται το επόμενο διάστημα στη Γαβαλού, Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός Β΄ Τάξης.
Ο Σταθμός θα έχει έδρα στην Τοπική Κοινότητα Γαβαλούς Δημοτικής Ενότητας Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου και θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του Ν. 4029/2011 «Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 245) οι οποίες αφορούν στην ίδρυση, προαγωγή Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί Α΄ και Β΄ Τάξης και Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια), τις αρμοδιότητές τους και στο θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη.

Η ίδρυση του Σταθμού αλλάζει τα δεδομένα της πυρασφάλειας της περιοχής μας, της προστασίας του όρους Αρακύνθου και της ευρύτερης περιοχής της Μακρυνείας, καθώς θα συμβάλλει τα μέγιστα στο τομέα πρόληψης και καταστολής δασικών και αστικών πυρκαγιών και τυχόν άλλων φυσικών καταστροφών.

Επιστροφή στα ελληνικά, μετά οίνου και ιχθύος 2013

Η χώρα μας διέρχεται μία κρίσιμη περίοδο, είναι όμως ευκαιρία η δυσκολία αυτή να γίνει ο καταλύτης να ξαναβρούμε τις αληθινές αξίες μας και έτσι η κοινωνία μας, ο λαός μας, από την άκρατη κατανάλωση ή στην καλύτερη περίπτωση την παθητική δεκτικότητα, να δράσει παραγωγικά με την πλήρη σημασία της λέξης αξιοποιώντας τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας χωρίς να περιμένουμε τους σωτήρες που συνέβαλαν να φτάσουμε εδώ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
Το Επιμελητήριο Αιτωλοακρνανίας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών , ο Σύνδεσμος Ιχθυοκαλλιεργητών Ν. Αιτωλοακαρνανίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος,  ο Δήμος Αγρινίου, η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, η Ενωμένη Ρωμηοσύνη και ο Σύλλογος Πολυτέκνων Αγρινίου & Περιχώρων επανασυνδιοργανώνουν το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19:00 στο Αγρίνιο μια Ελληνική βραδιά με τίτλο:
“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΜΕΤΑ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΙΧΘΥΟΣ 2013”

Δράσεις πυροπροστασίας στην Μακρυνεία



Καταρριχήσεις, κατάσβεση πυρκαγιάς… ακόμη και ερπυστιοφόρο πυροσβεστικό όχημα θα περιλαμβάνει η ενημερωτική εκδήλωση που θα λάβει χώρα αυτή την Παρασκευή στις 11 το πρωί στη Γαβαλού της Δημοτικής Ενότητας Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου.
Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων και των Γυμνασίων της Μακρυνείας θα ενημερωθούν εκτενώς και στην πράξη από τους πυροσβέστες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και για την πρόληψη εμφάνισης της. Στον χώρο μάλιστα θα στηθούν και ενημερωτικά περίπτερα από Πυροσβεστική και Αστυνομία, που με έντυπο υλικό θα ενημερώνουν τους μαθητές.
Θα πραγματοποιηθεί επίδειξη κατάσβεσης πυρκαγιάς από τους πυροσβέστες, αλλά και επίδειξη καταρρίχισης από άνδρες της ΕΜΑΚ. Στον χώρο θα βρίσκονται και Πυροσβεστικά οχήματα  των εθελοντικών πυροσβεστικών σταθμών Γαβαλούς και Παραβόλας.
Αξιοσημείωτη βέβαια θα είναι και η παρουσία του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Γεωργακόπουλου, ο οποίος και έλκει την καταγωγή του από τη Μακρυνεία και συγκεκριμένα από τη Γαβαλού. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Π.Μοσχολιός.


Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Για το μύθο και την πραγματικότητα της Ελβετικής ‘Άμεσης Δημοκρατίας’*

Γράφει ο Κώστας Λάμπος

«Ο πολιτισμός που συνεχίζει να παράγει ανθρώπους χωρίς άποψη,
αγοράζει τον ίδιο του τον πνευματικό θάνατο σε μηνιαίες δόσεις»
Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
*
«Η ιστορία των ελευθεριών που έχουν παραχωρηθεί στον άνθρωπο δεν
έπαψε ποτέ, μέχρι σήμερα, να συγχέεται με την ιστορία των ελευθεριών
που ο άνθρωπος παραχώρησε στην οικονομία»
Ραούλ Βάνεγκεμ

Εκδήλωση: Η διερεύνηση του διαφορετικού πολιτισμικού-κοινωνικού κώδικα μέσα από την θεατρική εμπειρία..


ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
[Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία]

Σαπφούς 3, 81100 Μυτιλήνη (1ος Όροφος),
22510-54.739, 6941-657.145, 6941-657.126

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η  Ακαδημία των Πολιτών
(αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία),
σας καλεί
σε Ανοικτή Κοινωνική Συζήτηση
με εισηγήτρια την Σπυροπούλου Ανδρ,Μαρία
Θεατρολόγος – Φιλόλογος –Υποψήφια Διδάκτωρ του Τ.Θ.Σ. που θα πραγματοποιηθεί
την  Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013
και ώρες 18:00 μ.μ. – 21:00 μ.μ.
στην Αίθουσα εκδηλώσεων ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ Αγρινίου
με θέμα: Η διερεύνηση του διαφορετικού πολιτισμικού-κοινωνικού κώδικα μέσα από την θεατρική εμπειρία..

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Γιορτή κάστανου το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 στην Μεσάριστα Μακρυνείας

ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ 2013 

ΣΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΚΑΣΤΑΝΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ!!!

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
Για 9η συνεχή χρονιά τα αδέρφια Γιάννης και Τάσος Δασκαλής με την βοήθεια των συγχωριανών τους διοργανώνουν με κέφι και μεράκι την πατροπαράδοτη πλέον γιορτή κάστανου στην Μεσάριστα Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου.


Ψήνουμε και κερνάμε κάστανα...!!! Σας περιμένουμε όλους.
Ακολουθεί κρασοκατάνυξη και φυσικά ντόπιο ψητό κατσικάκι και όχι μόνο.... 
Στις μουσικές Dj KostasD.

Τηλέφωνο κρατήσεων 26350-42227





Η μαμή Αγαλιάκαινα

Του συνεργάτη μας Ανδρέα Μουντούρη. 
E-mail : a.moudouris@gmail.com

…. Εκείνα τα χρόνια στο χωριό, όταν έφθανε η ώρα του τοκετού, καμιά από  τις εγκυμονούσες γυναίκες δε γνώριζε, τι θα πει γυναικολόγος και μαιευτήριο.
 Οι περισσότερες απ’ αυτές γεννούσαν, όπου τύχαινε ! Για βοήθεια στη γέννα  φώναζαν τη μαμή του χωριού, η οποία συνήθως ήταν πρακτική. Στο χωριό μας θυμάμαι, είχαμε μαμή τη θεια- Αγαλιάκαινα . Τώρα θα με ρωτήσετε εσείς οι νεότεροι, το «Αγαλιάκαινα» από πού προέρχεται ; Θα σας πω, είναι πολύ απλό. Τότε τις περισσότερες γυναίκες στο χωριό απ’ τη στιγμή που παντρεύονταν, χάριν «Εθιμικού Δικαίου», δεν τους φώναζαν με το όνομά τους, αλλά με το όνομα του συζύγου. Γιώργο λέγανε το σύζυγο, Γιώργαινα φώναζαν και τη γυναίκα του, Ανδρέα το σύζυγο, Ανδρέϊνα τη γυναίκα του. Το βαπτιστικό της Αγαλιάκαινας ήταν Αγαλλιώ, τον άντρα της τον έλεγαν Γάκια από το «Γιώργος», έτσι κι αυτή, την είπαν «Αγαλιάκαινα». Πολλές γυναίκες, όπως σας είπα και στην αρχή γεννούσαν οπουδήποτε, γιατί μέχρι και τη στιγμή της γέννας εξακολουθούσαν να δουλεύουν !

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

2η συνάντηση εκτροφέων σαλιγκαριών Δυτικής Ελλάδος


Παπαδάτες Μακρυνείας - 49χρονος αυτοκτόνησε σε αποθήκη

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία στις Παπαδάτες της Δ.Ε. Αρακύνθου του δήμου Αγρινίου, από την είδηση του θανάτου 49χρονου επαγγελματία της περιοχής.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τον 49χρονο βρήκε κρεμασμένο η γυναίκα του σε αποθήκη  δίπλα από το σπίτι τους. Ο 49χρονος, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες  του agriniopress.gr αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα οικονομικές δυσκολίες, ενώ δεν άφησε κάποιο σημείωμα που να εξηγεί τους λόγους της πράξης του. Μαζί με την σύζυγο του διατηρούσε super market στην περιοχή και ήταν πατέρας δυο παιδιών, ενώ ο θάνατος του έχει προκαλέσει έκπληξη στην τοπική κοινωνία.
Η σωρός του μεταφέρθηκε στο ΠΠΝ του Ρίου για νεκροψία – νεκροτομή.
www.agriniopress.gr

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση της Βουλευτού Κας Νίκη Φούντα προς τον ΥΠΕΚΑ για τον χαρακτηρισμό ως Εθνικού Πάρκου της Λίμνης Τριχωνίδας και των παραλίμνιων ορεινών όγκων

Με κοινοβουλευτική της παρέμβαση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα, θέτει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της προστασίας της Λίμνης και τονίζει πως βασική προϋπόθεση για την προστασία της, είναι η ένταξή της σε καθεστώς προστασίας Εθνικού Πάρκου, με ταυτόχρονη ένταξή της στον «Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Δυτικής Ηπείρου και Μεσολογγίου» (όπως αυτός προέκυψε από την συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης Αμβρακικού, Μεσολογγίου, Εκβολών Αχέροντα/Καλαμά, βάσει του Νόμου 4109).
Η λίμνη Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, στερείται θεσμικής περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς, ενώ ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να θέτει όρους και περιορισμούς, για την προστασία των οικοτόπων του λιμναίου οικοσυστήματος και της πλούσιας ορνιθοπανίδας που φιλοξενεί.