Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου

 
Σε μία λιτή τελετή την Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014, πραγματοποιήθηκε, στον κατάμεστο Δημοτικό Κινηματογράφο «ΑΝΕΣΙΣ» η ορκωμοσία του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου, του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών των Συμβουλίων Τοπικών Κοινοτήτων.
Στην ορκωμοσία πρωτοστάτησε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμάς και έλαβε χώρα σε κλίμα ενωτικό και συναινετικό και σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν οι ομιλίες του νέου (Γιώργου Παπαναστασίου) και του απερχόμενου δημάρχου (Παύλου Μοσχολιού) και των υπόλοιπων τριών επικεφαλής παρατάξεων, Δ.Τραπεζιώτη, Τ.Παπανικολάου και Στ. Μερμίγκη. Οι δύο τελευταίοι έδωσαν πολιτικό όρκο.
Παρέστησαν στην ορκωμοσία εκατοντάδες δημότες, εκπρόσωποι του πολιτικού και αυτοδιοικητικού φάσματος καθώς και εκπρόσωποι αρχών και φορέων.
Κατόπιν της ορκωμοσίας, ακλούθησαν οι ομιλίες των επικεφαλής των παρατάξεων, αφού πρώτα τον λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμάς που έδωσε τις ευχές του σε όλους τους αιρετούς. Ευχαρίστησε τον απερχόμενο δήμαρχο «για την προσφορά του, την αγάπη του, για την άριστη συνεργασία, για το γεγονός ότι συμφωνούσε και βοηθούσε το έργο της εκκλησίας», ενώ συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο και του ευχήθηκε να προχώρα στο έργο του ταπεινά και με ειλικρίνεια.
Παπαναστασίου:  Σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας

Ο νέος δήμαρχος Αγρινίου τόνισε από βήματος πως αναγνωρίζει το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει εντός ολίγων ημερών, ενώ δεσμεύτηκε πως θα αξιοποιηθούν στο έπακρον όλες οι δυνατότητες που έχει αυτός ο δήμος: «Εγώ και οι συνεργάτες μου θα πασχίζουμε μέρα- νύχτα για να ξεφύγει το Αγρίνιο από τη μοίρα του φτωχού κομπάρσου. Έχουμε τη δυνατότητα. Θα αντιπαλέψουμε κάθε δυσκολία και κάθε νοοτροπία που μας κρατά κολλημένους στη μιζέρια», είπε ο κ. Παπαναστασίου, που έκανε λόγο για ανάπτυξη του ενεργειακού και του τουριστικού τομέα που ο δήμος μπορεί και πρέπει να αποκτήσει. Δεσμεύτηκε ακόμη πως η φράση «κανένας μόνος στην κρίση» θα γίνει πράξη με τη νέα δημοτική αρχή, αφού, όπως τόνισε «οι πόρτες του δημαρχείου θα είναι ανοιχτές για όλους τους πολίτες», από τους οποίους και ζήτησε να δείξουν εμπιστοσύνη στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και να συμμετέχουν σε αυτό, να εκφράζονται, να διαφωνούν και να παρεμβαίνουν όπου κρίνουν απαραίτητο: «Ήρθαμε για να πολλαπλασιάσουμε, όχι να διαιρέσουμε. Σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε από τις υπόλοιπες παρατάξεις της Δημοτικής Αρχής να υπάρχει αντίλογος, αφού «ο λόγος και ο αντίλογος είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας και είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία μιας κοινωνίας», ενώ επεσήμανε πως το ζητούμενο είναι και τα τοπικά συμβούλια να συμμετέχουν ενεργά και να είναι καλά ενημερωμένα για τα θέματα που απασχολούν τις περιοχές τους αφού «Αγρίνιο δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης». Κατέληξε απευθυνόμενος στις παρατάξεις τις αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν» και πως αυτό που ο ίδιος θα αποζητά θα είναι η μέγιστη δυνατή σύνθεση.
«Ο όρκος που δώσαμε πριν από λίγο θα αρχίσει άμεσα να μετουσιώνεται σε σκληρή πάλη», δήλωσε στο τέλος της ομιλίας του. 

Μοσχολιός: «Θα είμαστε δίπλα στη νέα Δημοτική Αρχή»
Ο απερχόμενος δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός, ως επικεφαλής πλέον της μείζονος αντιπολίτευσης, αφού συνεχάρη τον νέο δήμαρχο για την εκλογή του, ευχήθηκε καλή δύναμη αφού «οι εποχές είναι εξαιρετικά δύσκολες και για να ανταπεξέλθουμε χρειάζεται δύναμη και δουλειά». Ο ίδιος σημείωσε πως τα χρόνια που πέρασαν ήταν γεμάτα ανασφάλεια και στερήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, «παρ’ όλα αυτά πετύχαμε να έχουμε έναν δήμο οργανωμένο, οικονομικά υγιή και με έργο σε όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες». Ένα έργο, που όπως είπε ο κ. Μοσχολιός, κάνει περήφανη την απερχόμενη δημοτική αρχή και που το παραδίδει πλέον στη νέα. Τόνισε ακόμα πως η απερχόμενη δημοτική αρχή θα είναι εκεί να βοηθήσει τη νέα στο έργο της, ενώ ευχαρίστησε όλες τις παρατάξεις του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου που συνεισέφεραν στην ολοκλήρωση του έργου που μένει πίσω. «Ευχαριστώ τους πολίτες για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν τα οκτώ χρόνια που υπηρέτησα ως δήμαρχο αυτόν τον τόπο», είπε κλείνοντας ο κ. Μοσχολιός.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή Τώρα» κ. Δ. Τραπεζιώτης, που μίλησε για τις δυσκολίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη βάση, όπως είπε, της δημοκρατίας, που οι πολιτικές της κεντρικής εξουσίας, πολιτικές που όπως σχολίασε ο κ. Τραπεζιώτης εφαρμόστηκαν και από κάποιες αυτοδιοικητικές αρχές, την έφεραν σε πλήρη κατάρρευση. «Καθώς η κοινωνία στενάζει και αιμορραγεί, η δική μας παράταξη έρχεται να υπηρετήσει τη δημοκρατία και την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν θα αναλωθεί σε μικροπολιτικές», δήλωσε, ενώ σχολίασε πως τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν πολιτικό πρόσημο, αλλά για την επίλυσή τους χρειάζεται συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων.

«Θα πιάσουμε το χέρι σε όλους όσους θέλουν να περπατήσουμε παρέα τον δρόμο της αλλαγής» ήταν το μήνυμα που έδωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τ. Παπανικολάου, που και εκείνος επικεντρώθηκε στις «αντιλαϊκές πολιτικές που πλήττουν την τοπική αυτοδιοίκηση».
Τελευταίος τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο» κ. Στ. Μερμίγκης που ευχήθηκε τον νέο Δημοτικό Συμβούλιο να μη θυμίζει σε τίποτα το προηγούμενο, το οποίο και χαρακτήρισε «μια συναυλία σιωπής»: «Εύχομαι ακόμη μην δω ξανά τα ΜΑΤ να επεμβαίνουν όταν υπάρχουν διαφωνίες στην τοπική κοινωνία, εύχομαι η ΔΕΥΑΑ να σταματήσει να κόβει το νερό σε άπορους συμπολίτες μου για 50 ή 80 ευρώ», ανέφερε ο κ. Μερμίγκης, ενώ σχολίασε πως μπορεί κανείς να μην επιλέγει την εποχή στην οποία γεννιέται, επιλέγει ωστόσο την στάση που θα κρατήσει στην εποχή που ζει…»
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με υπογραφή του πρωτοκόλλου ορκωμοσίας από τον δήμαρχο και όλους τους εκλεγμένους δημοτικούς και τοπικούς Συμβούλους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: