Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Δημιουργία εδαφολογικού χάρτη για καπνοχώραφα στην Μακρυνεία ζητά η η πολυεθνική Philip Morris

Δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις η φετινή χρονιά για τους καπνοπαραγωγούς της Μακρυνείας, του Αγρινίου και άλλων περιοχών. Όπως έγκαιρα γράφτηκε στο «Γ» η καπνεμπορική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή φέτος σύναψε πολύ λιγότερα συμβόλαια με αντίστοιχα πολύ λιγότερες ποσότητες καπνού, εξαιτίας της κατάστασης που δημιουργήθηκε πέρυσι, με πολλούς παραγωγούς, που αν και είχαν συμβόλαια, δεν παρέδωσαν τελικά τις συμφωνηθείσες ποσότητες. Εκτιμάται πως οι παραγωγοί που δεν ήταν εντάξει στην συμφωνία τους, προφανώς οδήγησαν τα καπνά τους σε «άλλες» οδούς, προκαλώντας όμως την αντίδραση της συγκεκριμένης επιχείρησης που για φέτος σύναψε συμβόλαια μόνον με αυτούς τους αγρότες που παρέδωσαν τελικά τις συμφωνηθείσες ποσότητες.
Σε σχέση με πέρυσι που η εταιρεία ήθελε να απορροφήσει περίπου 600 τόνους, φέτος τα συμβόλαια προβλέπουν την απορρόφηση 250 – 300 τόνων. Φαίνεται όμως φέτος πως η χρονιά είναι άσχημη και για έναν ακόμη λόγο αφού τόσο οι κλιματολογικές συνθήκες αλλά και οι διάφορες ασθένειες, όπως ο περονόσπορος, δεν έχουν βοηθήσει την παραγωγή.

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Από φέτος, ένα ζευγάρι λευκοπελαργών δηλώνουν ... μόνιμοι κάτοικοι Ζευγαρακίου!


Τα προηγούμενα χρόνια, όταν Δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου Ζευγαρακίου - Αγρινίου ήταν ο κ. Νίκος Γυφτάκης, στα πλαίσια περιβαλλοντικών προγραμμάτων, από τον κ. Διονύση Μαμάση Περιβαλλοντολόγο, M. Sc. Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, είχε πραγματοποιηθεί περιβαλλοντική εκπαίδευση και αγωγή, με πρόβλεψη και εκτενή αναφορά στον μελλοντικό ερχομό των πελαργών στο χωριό, τις συμπεριφορές τους, το μεγάλο τους μεταναστευτικό ταξίδι αλλά και τις απειλές προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Τότε οι μαθητές του σχολείου μας, είχαν στείλει το περιβαλλοντικό τους μήνυμα και ο στόχος ήταν να διαμορφώσουν θετικές συμπεριφορές απέναντι στον εαυτό τους, στο κοινωνικό σύνολο και στο φυσικό περιβάλλον. Φέτος τα ευχάριστα νέα ήρθαν από τους νέους συμπολίτες του χωριού μας, τους λευκοπελαργούς. Ένα ζευγάρι πελαργών (Ciconia ciconia) κατασκεύασε τη φωλιά του σε στύλο της ΔΕΗ, μπροστά από το κρεοπωλείο του Νικολάου Ζαλοκώστα, ενώ για τις τυχόν ακαθαρσίες έχει τοποθετηθεί ένα προστατευτικό πλαίσιο για να μην λερώνουν τα πουλιά τον περίγυρό τους. Αποτελεί ένα θαυμάσιο θέαμα και ζωντανό περιβαλλοντικό σύμβολο για τους κατοίκους και την ταυτότητα του χωριού μας. Το Ζευγαράκι έχει την τύχη να βρίσκεται στις πρόποδες του Αράκυνθου ανάμεσα από τις λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία και είναι το πρώτο στη σειρά χωριό της Μακρυνείας του δήμου Αγρινίου. Αυτό βοηθάει το είδος των πελαργών να μετακινείται εύκολα και γρήγορα στον κάμπο, στα χωράφια και στα παραλίμνια, αναζητώντας την τροφή, όπως σκουλήκια που αποτελεί την αγαπημένη του λεία. Οι κάτοικοι και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Ζευγαρακίου με χαρά υποδέχτηκαν τους νέους κατοίκους που φιλοξενεί πλέον το όμορφο χωριό μας.

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο Αρχιφύλακα Γεωργίου Ανδριτσόπουλου



Την Κυριακή 8 Ιουνίου 2014 ημέρα της Πεντηκοστής μετά την Αρχιερατική Θεία λειτουργία και τον εσπερινό της γονυκλισίας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ.Κοσμά τελέστηκε στον Ι.Ν.Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στο Δαφνιά Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου ετήσια επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Αρχιφύλακα Γεωργίου Ανδριτσόπουλου με την παρουσία συναδέλφων του από την Αιτωλοακαρνανία και την Βοιωτία που υπηρετούσε, καθώς και πλήθος κόσμου.
Στην επιμνημόσυνη δέηση παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σταθάς και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Ετήσιο μνημόσυνο Αρχιφύλακα Γεωργίου Ανδριτσόπουλου

Την Κυριακή 8 Ιουνίου 2014 θα πραγματοποιηθεί στον Ι.Ν.Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στο Δαφνιά Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου ετήσια επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Αρχιφύλακα Γεωργίου Ανδριτσόπουλου.  
Ο Αρχιφύλακας Γεώργιος Ανδριτσόπουλος έπεσε στο Δίστομο Βοιωτίας τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου 2013 κατά την εκτέλεση του καθήκοντος υπερασπιζόμενος την ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη της πατρίδας μας από πυρά Αλβανών κακοποιών.  
Παρακαλούνται οι συγγενείς, οι συνάδελφοι, οι φίλοι του και όσοι τιμούν την μνήμη του να προσέλθουν και να ενώσουν τις δεήσεις των προς τον Ύψιστο.

Οι γονείς,  Η Σύζυγος, Τα τέκνα,  Τα αδέλφια

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Θρησκευτική Πανήγυρη του Αγίου Πνεύματος στην Γραμματικού Μακρυνείας

 IEΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥΣ

Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Τ Ι Κ  Η   Π Α Ν Η Γ Υ Ρ Ι Σ

Την Δευτέρα  9 Ιουνίου 2014, εορτή του  Παναγίου Πνεύματος, εορτάζει  και πανηγυρίζει  με κάθε εκκλησιαστική τάξη, λαμπρότητα, και μεγαλοπρέπεια  το Ιερό εξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος (της ενορίας του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Φιλίππου)   στη Γραμματικού του Δήμου Αγρινίου

Το  πρόγραμμα της εορτής  εχει ως εξής :

Αφ’ εσπέρας  Κυριακής της Πεντηκοστής,  8 Ιουνίου 2014   και ώρα 19 :00 μμ  θα τελεσθεί ο Μέγας    Πανηγυρικός   Εσπερινός μετ Αρτοκλασίας 

Το πρωί  της  Δευτέρας και περί ώραν  07:30  πμ  θα τελεσθεί η ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η  Πανηγυρική  Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος 

Προσκαλούνται    άπαντες   οι  ευσεβείς    χριστιανοί

Μετά της εν Χριστω αγάπης, διατελώ

π. Σπυρίδων Ιωάννου
Εφημέριος Ιερού Ναού Αποστόλου Φιλίππου
Γραμματικούς

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Η πρωτεϊκή αρετή

Ποίηση : Ανδρέα Μουντούρη.
Το νερό προσφέρει ζωή σε μυριάδες πράγματα,
κι αφιλοκερδώς το κάνει, δίχως ανταλλάγματα.
Κυλά εκεί, που δεν καταδέχονται οι άνθρωποι
να πλησιάσουν, και τους άνυδρους να ξεδιψάσουν.

Ο ήλιος, χωρίς διάκριση, σκορπά παντού το φως
και γίνεται ζωοδότης, λατρεύεται σαν θεός !
Φωτίζει και ζεσταίνει τ’ άψυχα και τα ζωντανά
και οι πιστοί με δέος τραγουδάνε το «Ωσαννά» !

Εθελοντές… σε αναμονή

Στα χαρτιά οι Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί σε Παραβόλα - Γαβαλού, …στα αζήτητα οι 72 Εθελοντές Πυροσβέστες.  Έκκληση απ’ τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών κ. Σεραφείμ Τσιουγκρή για επίσπευση των διαδικασιών.
Φώτο από την παρουσίαση του προγράμματος
 Φθινοπωρινό είναι και σήμερα το σκηνικό του καιρού, …δεν είναι όμως μακριά οι καύσωνες και οι αναμενόμενες στην Αιτωλοακαρνανία πυρκαγιές. Μην ξεχνάμε ότι ο νομός μας έχει τη θλιβερή πρωτιά σε αριθμό εκδήλωσης πυρκαγιών, πολλές απ’ τις οποίες οφείλονται σε εμπρησμό, δυστυχώς και από πρόθεση. Το μόνο που περιμέναμε να έχει αλλάξει τη φετινή χρόνια, ήταν η λειτουργία των δυο Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών, σε Παραβόλα και Γαβαλού. Και η αλήθεια είναι ότι με ανακοινώσεις, με φιέστες, με επισκέψεις ακόμη και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, «πούλησαν» ως δεδομένη τη λειτουργία των δυο Σταθμών. Η πραγματικότητα, όμως, είναι εντελώς διαφορετική…
Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη στον antenna-star 105.8 και στην εκπομπή «Στον Ορίζοντα των Γεγονότων» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών κ. Σεραφείμ Τσιουγκρής, που έχοντας «πολιτογραφηθεί» Αγρινιώτης ανέλαβε προσωπικά τα δυο τελευταία χρόνια να κινητοποιήσει δυνάμεις και να αγωνιστεί για την ίδρυση αυτών των Σταθμών, όχι μόνο δεν λειτουργούν, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το τυπικό της ίδρυσής τους (εκκρεμεί η μια από τις τρεις υπογραφές υπουργών).