Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Μύθοι και παραδόσεις καταρρίφθηκαν μετά την εξερεύνηση σπηλαίου. - Τρύπα της Κασιδιάρας - Kasidiara's Hole

    Τέσσερις και πλέον δεκαετίες είχε να επισκεφθεί άνθρωπος το σπήλαιο στην περιοχή του όρους Αρακύνθος ανάμεσα στο χωριό Καψοράχη και Βαρκά που μύθοι και παραδόσεις το συνέδεαν άλλοτε με φαντάσματα και άλλοτε με χώρο απομόνωσης βαριά άρρωστων ανθρώπων εξ ου και το όνομά του "της κασιδιάρας η τρύπα".
    Το μικρό αυτό αβαθές οριζόντιο σπηλαιάκι έχει βάθος  8 μέτρα περίπου με φυσικό τελείωμα σε βράχο - όχι κατακρήμνιση και το εξερεύνησε ο γνωστός σπηλαιολόγος Γιάννης Ζαβιτσανάκης.
    "Συχνά, είναι δυστυχώς μέρος - το πιο άχαρο ... - της δουλειάς του σπηλαιολόγου, να ξεθωριάζει τα έντονα χρώματα των γοητευτικών μύθων και θρύλων, που ο χρόνος έχει ζωγραφίσει σε κάθε γωνιά του τόπου μας.
   Όπως συνέβη με το συγκεκριμένο σπήλαιο γύρω από το οποίο, οι 4 περίπου δεκαετίες που πέρασαν δίχως να το επισκεφθεί άνθρωπος - όπως οι κάτοικοι της περιοχής που με συντρόφευσαν με πληροφόρησαν, έχτισαν όμορφες ιστορίες που ατυχώς δεν επαληθεύτηκαν από την πεζή πραγματικότητα" αναφέρει σε δήλωση του στο ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ NEWS ο Σπηλαιολόγος που έχει εξερευνήσει αρκετά σπήλαια στην περιοχή της Μακρυνείας και όχι μόνο.



Ο διαδικτυακός τόπος του Γιάννη Ζαβιτσανάκη είναι: http://cavemania.blogspot.gr




Μετά από πρόσκληση του προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου Καψοράχης κ. Κώστα Κουμπουλή, εντοπίσαμε - με τη βοήθεια κατοίκων της περιοχής - και ερευνήσαμε το εν λόγω μικρό οριζόντιο σπήλαιο. Θρύλοι και μύθοι που οι 4 δεκαετίες κατά τις οποίες δεν είχε δεχθεί ανθρώπινη επίσκεψη αυτό και η δασώδης περιοχή που το φιλοξενεί είχαν συσσωρεύσει, δυστυχώς δεν επαληθεύθηκαν από την πραγματικότητα....
Επί τη ευκαιρία, ερευνήθηκε και η περιοχή Καταβόθρα στο Καλούδι όπου αποδείχθηκε πως, ακόμα και η αβαθής και αποφραγμένη με λάσπη στον πυθμένα οπή στο χαμηλότερο σημείο κοιλάδας της περιοχής που απορροφούσε το περίσσευμα του νερού, οπή που μαρτυρείται και περιγράφεται από κατοίκους, έχει και αυτή εξαφανιστεί, προφανώς πληρωμένη πλέον με λάσπη. Ευχαριστούμε τους κατοίκους της περιοχής για την πρόσκληση, την ευγένειά τους, τη θερμή φιλοξενία τους, τα φιλέματά τους, την καθοδήγηση και την κάθε είδους διευκόλυνση στο έργο μας. Ιδιαιτέρως, ευχαριστίες στον κ. Β. Πολύζο, τον κ. Μέμο, τον κ. Θανάση και τον κ. Μ. Βασιλείου, που μας δέχτηκε ακόμα και στο γιορτινό τραπέζι της οικογένειάς του...
Γιάννης Ζαβιτσανάκης




 



 



 


4 σχόλια:

  1. Γιάννης Ζαβιτσανάκης21 Μαΐου 2013 στις 10:42 μ.μ.

    Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσίαση στο blog σας, το τόσο φιλόξενο όσο και ο όμορφος τόπος σας...και οι άνθρωποί του.
    Που με δέχθηκαν, με εξυπηρέτησαν, με καθοδήγησαν, με συνόδευσαν, με φίλεψαν...
    Πάντα, με το πιο πλατύ και ζεστό χαμόγελο.

    Μένω στη διάθεσή σας, για ό,τι με χρειαστείτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ontos etsi einai alla prin 15 xronia pigame mia parea 8 atomon apo tin kapsoraxi letsas panagiotis, katsaros spiros, katsaros ioannis,katsaros atanasios, anagnostopoylos georgios , kefalis dimitris, kefalis nikos, katsaros panagiotis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σπύρο εμείς στην εποχή μας φοβόμασταν καν να ανεβούμε....
    Οι γονείς, μας έλεγαν διάφορα με αποτέλεσμα να η μυθοπλασία να οργιάζει.
    Θέλαμε και την άποψη ενός ειδικού που αυτός ήταν ο κύριος Ζαβιτσανάκης ο οποίος με μεγάλη προθυμία δέχθηκε να μας λύσει το μυστήριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Κατσαρέ, δεν γνώριζα πως είχε προηγηθεί επίσκεψή σας προ δεκαπενταετίας. Δε μου είχε αναφερθεί.

    Από την ανάρτηση στη σπηλαιολογική σελίδα μου.

    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.187207288101833.1073741831.117064838449412&type=1

    και στο blog μου

    http://cavemania.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ κάντε το σχόλιο σας.....
Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να ξέρουμε την άποψη σας.