Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

“ ΕΛΑΙΑ 2015” - Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή: Γεύση, Υγεία και Ποιότητα Ζωής

Εγκρίθηκε για συγχρηματοδότηση από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με το Συνεταιρισμό Κριτσάς, και το Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης καθώς και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την προώθηση και την προβολή προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου.
Η πρόταση, η οποία φέρει τον τίτλο ‘Olive products in Mediterranean diet: Taste, Health and Mediterranean diet ’ Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή: Γεύση, Υγεία και Ποιότητα Ζωής’, αφορά σε διεθνή προκήρυξη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC-PROM 2015) και επιλέχθηκε μεταξύ πολλών άλλων προτάσεων που είχαν υποβληθεί διεθνώς.
Ο Διεθνής Επιστημονικός, Εκπαιδευτικός και Πολιτισμικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) ενέταξε τη Μεσογειακή Διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας παρέχοντας μεγάλες δυνατότητες για τη διαφήμιση της ιστορίας και την πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου Αγρινίου ανοίγοντας ορίζοντες όχι μόνο για τη διάδοση των τοπικών μας παραδόσεων και του πολιτισμού μας αλλά και για την ανάδειξη των προϊόντων της ελληνικής γης και ειδικά της Αιτ/νιας. Ο Μεσογειακός τρόπος διατροφής πρόκειται για ένα εξαιρετικό πολιτιστικό χαρακτηριστικό που αποτελείται από τοπία, καλλιέργειες, τεχνικές καλλιέργειας, αγορές, χώρους και γαστρονομικές καινοτομίες και παραδόσεις τα οποία έχουν μεταδοθεί από γενιά σε γενιά.

Ο θεσμός ‘ΕΛΑΙΑ’ αποτελεί «γιορτή» με κοινό τόπο συνάντησης αγροτών, εμπόρων, ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών, συλλόγων, πολιτών και επιστημόνων με σκοπό να ενδυναμώσει περαιτέρω την οικονομία της περιοχής. Οι εκδηλώσεις ‘ΕΛΑΙΑ 2015’ συνεχίζονται για δεύτερη συνεχή χρονιά αξιοποιώντας την προκήρυξη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας και θα πραγματοποιηθούν στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου και θα έχουν ως θεματολογία το ελαιόλαδο, την επιτραπέζια ελιά και τη Μεσογειακή Διατροφή  με στόχο την πολιτιστική δραστηριοποίηση με αφορμή το γεγονός και την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων που σχετίζονται με την Μεσογειακή Διατροφή.
Στα πλαίσια του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν:
· Ένα επιστημονικό συνέδριο με θέμα τα Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή με ενημερωτικές διαλέξεις και τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων.
· Εκδηλώσεις προβολής με το ελαιόλαδο, τις ελιές και τα προϊόντα της ελιάς ως πρωταγωνιστές στη Μεσογειακή Διατροφή
· Αθλητικές εκδηλώσεις ‘ Μεσογειακή Διατροφή και Άθληση’
Ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας για το Δήμο παραμένει η αγροτική οικονομία και η προώθηση του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών. Η αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας στην περιοχή με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη γεωργία και η έμπρακτη στήριξη των παραγωγών, σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς, αποτελεί βασική παράμετρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού του Δήμου και η δημοτική αρχή διεκδικεί διεθνείς πόρους που αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου στηρίζοντας τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες να ταυτοποιήσουν και να προβάλουν τα προϊόντα τους, προκειμένου να κατακτήσουν νέες αγορές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: