Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Η Τριχωνίδα άρεσε στο Βρετανό Πρέσβη…

Η Τριχωνίδα άρεσε στο Βρετανό πρέσβη Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν , όπως ο ίδιος εκμυστηρεύεται στο προσωπικό του Blog. Όπως ο ίδιος γράφει: «κατά την επιστροφή (Από Ήπειρο) σταματήσαμε για ένα διήμερο στην Αιτωλοακαρνανία, ψηλά πάνω από τη λίμνη Τριχωνίδα.
Τι μου έκανε εντύπωση; Tο πρώτο είναι ότι, από τις συζητήσεις που είχαμε με γνωστούς πριν την αναχώρησή μας, ο κόσμος φαίνεται πως εκπλήσσεται λίγο που κάποιος προτιμά να περνάει τις διακοπές του στο βουνό παρά στη θάλασσα. Βέβαια η θερμοκρασία στο βουνό ήταν κάπως χαμηλότερη, και αυτό ταίριαζε με τα βρετανικά μας γούστα, αλλά δεν ήταν αυτός ο μόνος λόγος. Προσωπικά, αγαπώ πολύ την ηπειρωτική Ελλάδα για την ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας που διαθέτει αλλά και για το τόσο πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο του κάθε τόπου που σε καλεί να το ανακαλύψεις. Θυμάμαι πολύ καλά την εποχή που ως νεαρός διπλωμάτης στην Ελλάδα, πριν είκοσι χρόνια περίπου, είχα ασχοληθεί (μεταξύ άλλων) με τον αγροτικό τομέα και μου είχε δοθεί η ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές περιοχές της ενδοχώρας από την Πελοπόννησο ως τη Θεσσαλία και από την Ήπειρο ως τη Θράκη. Συνειδητοποίησα τότε την ύπαρξη μιας μεγάλης ποικιλομορφίας στα τοπία αλλά και τον πολιτισμό της κάθε περιοχής που δεν ανταποκρινόταν στις στερεοτυπικές εικόνες που πολλοί ξένοι επισκέπτες έχουν για την Ελλάδα. Έτσι αυτό το καλοκαίρι, με τα νησιά να αποτελούν τον αγαπημένο προορισμό τόσο πολλών, μπορέσαμε να απολαύσουμε όλα αυτά σε συνδυασμό με ηρεμία και γαλήνη.

Μου έκανε επίσης μεγάλη εντύπωση το πόσο διαφορετική φαίνεται η χώρα και γενικότερα ο κόσμος όταν φύγει κανείς απ’ την πρωτεύουσα. Και, καθώς η εξοχή γέμιζε κόσμο όσο πλησίαζε ο Δεκαπενταύγουστος, δε γινόταν να μη προσέξω το πόσο πολλοί άνθρωποι που ζουν τον περισσότερο καιρό στις πόλεις διατηρούν στενούς δεσμούς και δυνατή αγάπη για την ύπαιθρο και τις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Το συμπέρασμά μου; Αξίζει οι διπλωμάτες να μη βαριούνται να βγαίνουν συχνότερα απ’ την πρωτεύουσα, αν πραγματικά θέλουν να κατανοήσουν τη χώρα. Ίσως βέβαια το συμπέρασμά μου να μην είναι εντελώς ανυστερόβουλο, μια και πάντα μου άρεσε να ταξιδεύω στην Ελλάδα. Καμιά συμβουλή για το πού αλλού πρέπει να πάω αν θέλω να γνωρίσω την πραγματική Ελλάδα»
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: