Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Τρέλανε τις ελιές η ξηρασία, χάνει λίτρα το ελαιόλαδο

Απέναντι σε ένα τεράστιο πρόβλημα βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί του νομού Αιτωλοακαρνανίας, όπου σε πολλές περιοχές ο καρπός, είτε δεν πήρε ικανό µέγεθος, είτε «σταφίδιασε» από την έλλειψη βροχοπτώσεων.
Ανήκεστο βλάβη στον ελαιοπαραγωγικό ιστό απειλεί να προκαλέσει η πρωτοφανής ανοµβρία της τελευταίας περιόδου. Σε πολλές περιοχές τα λιοστάσια που δεν είναι ποτιστικά έχουν ήδη ξεραθεί, ο καρπός µαυρίζει πριν την ώρα του και µαραίνεται, η παραγωγή ελαιολάδου αναµένεται να µειωθεί και να πάει πίσω χρονικά, ενώ δεν αποκλείεται η ζηµία να µεταφερθεί και στην επόµενη χρονιά, αφού τα δέντρα είναι σε δραµατική κατάσταση.
Μεγαλύτερο πρόβληµα αντιµετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί των νοµών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αττικής και εκείνοι της ανατολικής Κρήτης, που έχει να βρέξει δέκα µήνες, µε αποτέλεσµα τα δέντρα να διψούν και οι αγρότες να προσπαθούν να τα ανακουφίσουν µε πολλά ποτίσµατα, όπου βέβαια υπάρχει νερό. Κίνδυνο βλέπει και ο Βασίλης Φραντζολάς, M.Sc. από το τµήµα Τεχνολογίας Ελαιολάδου – Oliveoilseminars.com, που σηµειώνει ότι «η συγκέντρωση ελαιολάδου αναµένεται µειωµένη». «Μελλοντικές βροχές δεν θα αυξήσουν την ελαιοπεριεκτικότητα, αλλά µόνο το µέγεθος και βάρος των καρπών», προσθέτει, επιβεβαιώνοντας όσα πρώτη έγραψε η Agrenda προ µηνών. Όπως τονίζει ο Βασίλης Φραντζολάς: «η ελαιοποίηση καρπών, που λόγω της ξηρασίας έχουν ζαρώσει εξωτερικά, είναι πολύ πιθανόν να εµφανίσουν στο ελαιόλαδο το οργανοληπτικό ελάττωµα “ξερό ξύλο”, που µειώνει σηµαντικά την αξία». Ο ίδιος µάλιστα προτρέπει τους ελαιοτριβείς «να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι οι καρποί λόγω ξηρασίας θα περιέχουν χαµηλό ποσοστό υγρασία, µε κίνδυνο τη µεγάλη ανύψωση της θερµοκρασίας στον σπαστήρα, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται».

IOC: Αύξηση κατανάλωσης 5% Ενίσχυση της κατανάλωσης 5% «βλέπει» για το 2017-2018, σε σχέση µε πέρσι το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου (IOC), που παρότι αναγνωρίζει την ξηρασία σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, προβλέπει οριακή µεν -αλλά αυξηµένη- της τάξης του 12%, παραγωγή σε διεθνές επίπεδο.
Πιο συγκεκριµένα, το Συµβούλιο, έχοντας προφανώς λάβει παλιά στοιχεία υπ’ όψιν του, από την ανθοφορία, εκτιµά ότι η παγκόσµια παραγωγή ελαιολάδου θα φτάσει τους 2.854.000, αντί 2.538.000 τόνους, το 2016-2017. Τα στοιχεία λέει το IOC δείχνουν µέτρια απόδοση σε σύγκριση µε τον µέσο όρο των τελευταίων 5 ετών, ο οποίος υπολογίζεται στους 2.945.000 τόνους, ως απόρροια των κυµάτων ζέστης και ξηρασίας που επηρέασαν ορισµένες περιοχές.
Το 2017-2018, προβλέπει το Συµβούλιο, η Ισπανία θα έχει παραγωγή 1.500.000 και η Ιταλία 320.000 τόνους. Απορίας άξιο είναι πάντως το γεγονός ότι το IOC δίνει «φουσκωµένη» παραγωγή για την Ιταλία φέτος αν και αναγνωρίζει ότι υπάρχει θέµα µε την Xylella, πρόβληµα που δεν «θεραπεύεται» σε µια χρονιά. Η Ελλάδα επιστρέφει µε 300.000 τόνους αναµενόµενη σοδειά, εκτιµά την ίδια ώρα το Συµβούλιο, παραβλέποντας το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές έχει να βρέξει δέκα µήνες. Για την Πορτογαλία δίνει 110.000 τόνους, λόγω των «εκτεταµένων φυτεύσεων στην περιοχή του Alentejo», όπως σηµειώνει, ενώ για την Τυνησία βλέπει παραγωγή 220.000 τόνων, για την Τουρκία 180.000 τόνων, το Μαρόκο 120.000 τόνων και την Αλγερία 80.000 τόνων.
Από 3,20-4,70 ευρώ το αγουρέλαιο Μόνο αγουρέλαιο έχει παραχθεί αυτή την περίοδο, µε τις τιµές να παίζουν από 3,20 ευρώ (Φθιώτιδα), 4 ευρώ (Μεσσηνία) και 4,60-4,70 ευρώ (Λακωνία, Αργολίδα). Στην Χαλκιδική πιάνει έως 4,20 ευρώ, ενώ σε σχέση µε το έξτρα παρθένο, του οποίου η παραγωγή πάει πίσω χρονικά, όλα δείχνουν ότι οι τιµές θα ξεκινήσουν πιο ψηλά από πέρσι.
Εκ των ων ουκ άνευ, η πτώση παραγωγής στη βρώσιµη ελιά Πτωτικά θα κινηθεί η παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν, εξαιτίας της παρατεταµένης ανοµβρίας που επικρατεί στις περισσότερες παραγωγικές ζώνες. Άλλωστε, όπως έγραψε πρώτη η Agrenda, η έλλειψη βροχοπτώσεων επηρέασε ήδη την πράσινη ελιά Χαλκιδικής και πολλές τοπικές ποικιλίες (π.χ. πράσινη ελιά Αγρινίου). Στις δε Καλαµών, που έπονται, το επόµενο εικοσαήµερο, σε όποια περιοχή δεν υπάρχει νερό και αρδευτικά δίκτυα, η µείωση στις σοδειές προβλέπεται κάθετη, αφού δεν έλειψαν και οι χαλαζοπτώσεις κατά τόπους.
Πιο οξύ είναι το πρόβληµα στην ∆υτική Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα), αλλά και στην Πελοπόννησο, όπου σε πολλές περιοχές ο καρπός, είτε δεν πήρε ικανό µέγεθος, είτε «σταφίδιασε» από την έλλειψη βροχοπτώσεων, είτε έχει «πειραχθεί» και υποβαθµιστεί, ειδικά σε περιπτώσεις ξηρικών ελαιώνων. Το αυτό επιβεβαίωσε και το περιφερειακό συµβούλιο Πελοποννήσου στην τελευταία του συνεδρίαση. Όλα αυτά τα δεδοµένα δεν εµπόδισαν βέβαια το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου, να εκτιµήσει την επερχόµενη παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς, στους 2.900.000 τόνους, ήτοι µε αύξηση -αν και ισχνή- της τάξης του 3%, σε σύγκριση µε πέρσι, γεγονός που δείχνει εν τέλει ότι οι αγρότες, σίγουρα πρέπει να περιµένουν µείωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: