Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Κλεισθένης και Αυτοδιοίκηση

Έχουν περάσει πάνω από 2.500 χρόνια από τότε που ο Αθηναίος πολιτικός Κλεισθένης ανέλαβε να θέσει τις βάσεις για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της Αθήνας.
Οι μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη πέτυχαν, για πολλά χρόνια επικράτησε ηρεμία στην πόλη και δίκαια ονομάσθηκε ως ο θεμελιωτής της Δημοκρατίας.
Αυτό το βαρύ ιστορικό όνομα επελέγη να δοθεί στο προς διαβούλευση νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον τίτλο «Κλεισθένης 1».
Πρώτο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Αυτοδιοίκησης ήταν ο Καποδίστριας, μετά ο Καλλικράτης και τώρα ο Κλεισθένης. Όλοι οι υπουργοί Εσωτερικών αρέσκονται να βαφτίζουν τα νομοσχέδια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με ιστορικά ονόματα από την Αρχαία Ελλάδα, που όλα παράδοξα αρχίζουν από Κ.
Το προαναφερθέν νομοσχέδιο προετοιμάζονταν για πάνω από δύο χρόνια και μπήκε προ ημερών σε δημόσια διαβούλευση.
Για τους τωρινούς αυτοδιοικητικούς αυτό το νομοσχέδιο σημαίνει ακυβερνησία και χάος στους δήμους της χώρας λόγω του βασικότερου χαρακτηριστικού του που είναι η θέσπιση της απλής αναλογικής, υιοθετώντας μια νέα κουλτούρα συναινέσεων και συνθέσεων για την επικράτηση πλειοψηφιών ευρύτερων εντός των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων. Και κατά την γνώμη μου δεν έχουν άδικο.
Στο ισχύον σύστημα Αυτοδιοίκησης μπορεί να υπάρξει σύνθεση απόψεων μέσα από τα Δημοτικά / Περιφερειακά Συμβούλια και τις Επιτροπές έτσι ώστε αν υπάρχουν καλοπροαίρετες θέσεις για την επίλυση προβλημάτων των πολιτών, αυτές να ευοδωθούν. 
Τίθενται τώρα τα ερωτήματα:
Με τον «Κλεισθένη 1» τι ρόλο θα παίζουν τα προεκλογικά προγράμματα που καταθέτουν οι συνδυασμοί ώστε να κρίνουν οι πολίτες τι θα ψηφίσουν; 
Μήπως οι πολίτες των Δήμων και των Περιφερειών τεθούν ολοκληρωτικά στο περιθώριο; 
Άλλον θα ψηφίζουν Δήμαρχο, άλλο πρόγραμμα θα έχουν επιλέξει προεκλογικά, άλλο θα προκύπτει μετεκλογικά και άλλος Δήμαρχος θα εκλέγεται (μετά από συμφωνίες και πιθανόν ύποπτες συναλλαγές μετά τις εκλογές).
Έχει αποδειχθεί ότι η σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και επιλογών, μπορεί να οργανωθεί πριν τις εκλογές με κοινή δημοτική παράταξη με κοινό προεκλογικό πρόγραμμα, με κοινές θέσεις και δεσμεύσεις.
Για τους λόγους αυτούς μία ενδεχόμενη επικράτηση και ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου μου επιτρέπει να καταλήξω στα παρακάτω συμπεράσματα:
• Είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί ένα γενικότερο χάος στη διοίκηση των Δήμων και των περιφερειών.
• Θα κυριαρχήσει το προσωπικό συμφέρον, η εξαγορά συνειδήσεων, οι προσωπικοί πολιτικοί εκβιασμοί και άλλα. Τα κόμματα που μέχρι σήμερα καθόριζαν τις εξελίξεις πριν από τις εκλογές, θα συνεχίζουν τα κομματικά παιχνίδια και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Και συνοψίζοντας μπορώ να πω ότι, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως επίσης και τα όνειρα για την κουλτούρα των συναινέσεων, των συνεργασιών και των συνθέσεων πάνε χαμένα. 
Κουμπουλής Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: