Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ - Η λίμνη θα σώσει το Λιθοβούνι?

Ένα πολύ όμορφο χωριό, με την δική του πλούσια ιστορία. βρίσκεται ένα βήμα πριν την ερήμωση. Ερήμωση από ανθρώπους, ερήμωση από δραστηριότητες, από καλλιέργειες. Την υποχρεωτική αλλαγή στην καλλιέργεια καπνού ακολούθησε η σταδιακή απομάκρυνση των νέων ανθρώπων και ο σταδιακός περιορισμός των υπόλοιπων καλλιεργει­ών. Η έλλειψη απασχόλησης απομάκρυνε και τους τελευταίους νέους από το χωριό. Η λειτουργία του Δημοτικού σχολείου έγινε μια μακρινή ανάμνηση. Μακρινή ανάμνηση έγιναν και τα βαφτίσια και οι γάμοι στην εκκλησία του χωριού. Η Τριχωνίδα, μόνον, στέκει αγέρωχη, όμορφη και ελπιδοφόρα για το μέλλον του τόπου μας. Μπορεί να δώσει ζωή και ελπίδα στην περιοχή μας: 

Βλέποντας την ελάχιστη αξιοποίηση της λίμνης, κυρίως από τη νότια πλευρά της. προς τα δικά μας χωριά, μοιάζει να είναι η τελευταία ελπίδα για να ξαναζωντανέψει η περιοχή και, μαζί της και το ΛιθοΒούνι. 

Για να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους χρειάζονται δουλειά απασχόληση, έσοδα για να φτιάξουν τη ζωή τους και την οικογένειά τους. Η αγροτική παραγωγή, με τη μορφή που έχει σήμερα, δεν φαίνεται να δίνει μεγάλα περιθώρια για βελτίωση της σημερινής κατάστασης. Η εκμετάλλευση των πλεονεκτημά­των της λίμνης μπορεί να φέρει σπουδαία ανάπτυξη σε όλη την περιοχή. Η διοργάνωση αγώνων κωπηλασίας, κολυμβητικών ή άλλων αγώνων, είναι ένα πεδίο με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Το σημαντικό, όμως. είναι να αναπτυχθεί τουριστικά η πολύ μεγάλη και όμορφη λίμνη. Η δημιουργία λίγων παραλίμνιων σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων, με ποικιλία δραστηριοτήτων, θα έδινε μία ιδιαίτερη δυναμική στην οικονομία της περιοχής και, κατ' επέκτασιν, θα προσέλκυε νέους ανθρώπους και θα κρατούσε και τους δικούς μας ανθρώπους στον τόπο τους.
Πώς. όμως. θα μπορούσε να γίνει; Οι επιχειρηματίες δεν έρχονται χωρίς συγκεκριμμένα στοιχεία και στοιχειώδη προεργασία. Ας δούμε μερικά από αυτά. 

Έρευνα αγοράς για το κόστος της γης. Πόσο θα κόστιζε στους ενδιαφερόμενους n αγορά μιας έκτασης για να ξεκινήσουν την επένδυσή τους. Αυτό μπορεί να το κάνει κάποιος πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής ή η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου. 

Ακριβής προσδιορισμός των χρήσεων γης της περιοχής και ενημέρωση για τους όρους και περιορισμούς δόμησης της περιοχής. Ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να ξέρει ακριβώς τι δραστηριότητες επιτρέπονται και τι μπορεί να οικοδομήσει για να προγραμματίσει την επένδυσή του. Αυτό πρέπει να το κάνει n Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου. 

Ενημέρωση - γνωστοποίηση των ευνοϊκών οικονομικών- ανα­πτυξιακών προγραμμάτων που πιθανόν να ισχύουν για την ανάπτυξη της περιοχής. Αυτό μπορεί να το κάνει n Οικονομική υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου ή n αντίστοιχη υπηρεσία της Περιφέρειας. 

Σύνταξη πληροφοριακού φυλλαδίου με όλες τις παραπάνω πληροφορίες, φωτογραφίες της περιοχής και σύντομη ιστορική αναδρομή. Αυτό μπορεί να το κάνει ο Δήμος Αγρινίου ή αντίστοιχη υπηρεσία της Περιφέρειας. 

Ηλεκτρονική προώθηση του φυλλαδίου σε Ελλάδα και εξωτερικό και πιθανή συνεργασία με τουριστικά γραφεία. Ταυτόχρονα. ορισμός δύο υπηρεσιακών προσώπων, υπεύθυνων για την παρακολούθηση της προώθησης, αλλά και την ενημέρωση και διευκόλυνση των ενδιαφερομένων. Αυτό μπορεί να το κάνει ο Δήμος Αγρινίου ή αντίστοιχη υπηρεσία της Περιφέρειας. 

Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν. Είναι εφικτά και αποτελούν τη μόνη διέξοδο στην οικονομική στασιμότητά της περιοχής και την ερήμωση του χωριού μας. Τουριστική ανάπτυξη περιορισμένη, ποιοτική και ελεγχόμενη. Όχι ανεξέλεγκτη και ασύδοτη. Χρειάζεται, όμως. πίεση. Κυρίως από τους πολιτιστι­κούς συλλόγους της περιοχής μας αλλά και όποιον άλλον δρα­στηριοποιείται πολιτιστικά στην περιοχή. Η ελπίδα μας είναι n λίμνη. Αν την αφήσουμε αναξιοποίητη, θα συνεχίσει να είναι όμορφη αλλά το χωριό μας θα γίνει ανάμνηση, σαν το Δημοτικό σχολείο, τα βαφτίσια και τους γάμους. 

Απρίλιος 2018 
Νίκος Καζάκος
Δημοσίευση στην εφημερίδα: ΛΙΘΟΒΟΥΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - ΤΕΥΧΟΣ 53

Δεν υπάρχουν σχόλια: