Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

COVID-19, Αλλεργική Ρινίτιδα, Γρίπη ή Ρινοκολπίτιδα; Πως θα διακρίνουμε τα συμπτώματα

Η κα Άννα Κατσή-Γιαννέλου υπ. Διδάκτωρ πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τ.Επιμελήτρια ΩΡΛ κλινικής & Μονάδας Κοχλιακών Εμφυτεύσεων Νοσ. Παίδων «Η Αγία Σοφία», Επιστημονικά Υπεύθυνη Παιδο-ΩΡΛ Ιατρείου Μediterraneo FC, Επ. Συνεργάτης Νοσ.: Παίδων & Αθηνών Μediterraneo Hospital, υπογράφει το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον άρθρο μέσα από το οποίο όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε τα συμπτώματα του COVID-19, της Αλλεργικής Ρινίτιδας, της Γρίπης και της Ρινοκολπίτιδας και να τα αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία!!!
Η νόσος του κορονοϊού 2019 (Coronavirus disease 2019, COVID-19),επίσης γνωστή ως οξεία αναπνευστική νόσος 2019- nCoV, είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.
Ο ιός και η νόσος που προκαλεί πρωτοεντοπίστηκε στην πόλη Ουχάν, επαρχία Hubei, της Κίνας στα τέλη του 2019 και τους επόμενους μήνες εξελίχθηκε σε πανδημία.O 2019-nCoV ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος του ιού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί.

Η υφήλιος διανύει μια πραγματικά δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας και η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει την καθημερινότητα και τον ψυχισμό μας.

Πολλοί είναι εκείνοι που λόγω σύγχυσης και φόβου σπεύδουν να επικοινωνήσουν με τον ΩΡΛ ή τον Παθολόγο τους στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τι μπορεί να σημαίνει μια μικρή ενόχληση στο λαιμό τους, ένα φτέρνισμα ή κάποια καταρροή.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η αλλεργική ρινίτιδα, η

γρίπη,η ρινοκολπίτιδα και η λοίμωξη από τον Covid-19.»Λίγη» προσοχή στα συμπτώματα μπορεί να αποτρέψει μια περιττή επίσκεψη στο γιατρό,ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει ότι λαμβάνουμε τη φροντίδα που χρειαζόμαστε και διατηρούμε τους γύρω μας ασφαλείς.
ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

Έχει μπει η άνοιξη,έχει ανέβει η θερμοκρασία,ο ουρανός τις περισσότερες μέρες είναι ηλιόλουστος…μια εποχή που ουσιαστικά είναι η αναγέννηση της φύσης,μας φέρνει χαρά και ευεξία και μας κάνει να θέλουμε να ξεχυθούμε στους δρόμους και να φύγουμε από την τεμπελιά του χειμώνα.

Μαζί με την άνοιξη όμως έρχονται και οι εποχικές αλλεργίες και φέτος συμπίπτουν με την επιδημία του κορονοϊού που κάθε μέρα μολύνει και περισσότερους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.Παρόλο που οι αλλεργίες και ο Covid-19 έχουν παρόμοια συμπτωματολογία,δρουν μέσα από διαφορετικούς βιολογικούς μηχανισμούς.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:
έντονη ρινική συμφόρηση( μπούκωμα)
ρινική καταρροή
φαγούρα στα μάτια
πρησμένα ιγμόρεια
φτέρνισμα
βήχας
εύκολη κόπωση
βαρύ κεφάλι
ευπάθεια στο να κολλήσουμε εύκολα λοίμωξη του αναπνευστικού
Σε περίπτωση άσθματος μπορεί να σημειωθεί επιδείνωση των συμπτωμάτων με συριγμό στην αναπνοή

Η διάρκεια των συμπτωμάτων στην οξεία φάση είναι περίπου 3-4 ημέρες ενώ η καταρροή μπορεί να επιμείνει για 1-2 μήνες.Στη συνέχεια εξασθενούν και σταματούν.

«Δεν ανεβάζουμε πυρετό από τις αλλεργίες».

ΓΡΙΠΗ

Η γρίπη είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη των πνευμόνων και του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται κατόπιν μόλυνσης από έναν από τους τρεις ιούς της γρίπης A,B ή C.Ο ιός μεταδίδεται σε σταγονίδια σάλιου που αποβάλλονται με το βήχα ή το φτάρνισμα στον αέρα από τα προσβεβλημένα άτομα.

Η εποχική γρίπη είναι ακόμη παρούσα στον πληθυσμό και προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία συνήθως κλιμακώνονται μετά από 2-3 ημέρες και διαρκούν 5-8 ημέρες.

Στα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνονται:
Υψηλός πυρετός >38οC που αναπτύσσεται γρήγορα +/_ Ρίγος
Εφίδρωση
Κεφαλαλγία
Γενική αίσθηση πόνου και ενόχλησης σε όλο το σώμα – μυς και αρθρώσεις
Κακουχία
Ξηρός θωρακικός βήχας
Αίσθηση ξηρού-«στεγνού» λαιμου- Πονόλαιμος
Φτέρνισμα
Ρινική καταρροή μερικές φορές
Απώλεια όρεξης
Τάση για έμετο και διάρροια ιδιαίτερα στα παιδιά


ΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑ( γνωστή ως ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ)

Ως Ρινοκολπίτιδα ορίζεται η φλεγμονή του βλεννογόνου που καλύπτει τις ρινικές οδούς και τους παραρρινίους κόλπους.Μπορεί να προκληθεί από αλλεργιογόνα,περιβαλλοντικούς ερεθιστικούς παράγοντες,ιούς,βακτήρια ή μύκητες.Αρχικά ξεκινά ως μια ιογενής λοίμωξη που διαρκεί το πολύ μέχρι 10 ημέρες και συνοδεύεται από πλήρη ίαση στους περισσότερους ασθενείς.Ένα μικρό ποσοστό αυτών θα εμφανίσει μία δευτερογενή οξεία λοίμωξη από κάποιο βακτήριο και σε αυτήν την περίπτωση θα εμφανιστεί η τυπική κλινική εικόνα της ιγμορίτιδας η οποία περιλαμβάνει μερικά ή όλα από τα παρακάτω συμπτώματα:
Πυώδης πρόσθια ρινική καταρροή
Πυώδης οπισθορινική καταρροή
Ρινική συμφόρηση ή απόφραξη
Αίσθημα συμφόρησης ή πληρότητας στο πρόσωπο
Άλγος ή αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο
Υποσμία ή ανοσμία
Εμπύρετο
Κεφαλαλγία
Ωταλγία ή αίσθημα πληρότητας ώτων
Δύσοσμη αναπνοή
Οδονταλγία
Βήχας
Καταβολή- κακουχία


COVID-19
Τι είναι ο κορονοϊός;

Oι κορονοϊοί είναι μια ομάδα ιών που κατά κανόνα προκαλούν ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις στον άνθρωπο.Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με κορονοϊούς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, έχοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Σπάνια κάποιος κορονοϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν με τους SARS και MERS. Όταν ένας νέος ιός προσβάλλει τους ανθρώπους, κανείς δεν έχει ανοσία και όλοι μπορεί να προσβληθούν.Η ευρεία αυτή εξάπλωση του ιού είναι και ο λόγος που έχει προκληθεί παγκόσμια ανησυχία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον COVID-19 πανδημία στις 11 Μαρτίου του 2020.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από κορονοϊό-2019;

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.Η εξέλιξη της νόσου μπορεί να ακολουθήσει τρεις διαφορετικές πορείες. Καταρχήν μπορεί να διαδράμει χωρίς έντονες ενοχλήσεις, όπως κάθε άλλη ίωση που προκαλεί κοινό κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.Είναι πιθανόν επίσης να προσβληθεί το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα,δηλ. οι πνεύμονες και να εκδηλωθεί πνευμονία.Η τρίτη και πιο επικίνδυνη εξέλιξη,είναι η ταχεία εξέλιξή της προς το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) το οποίο είναι απειλητικό για τη ζωή.

Αναλυτικότερα με τα μέχρι τώρα δεδομένα τα συμπτώματα της λοίμωξης του κορονοϊού-2019 περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
Καταρροή
Πονόλαιμο
Πυρετό με ή χωρίς ρίγος
Βήχα συνήθως ξηρός
Μυαλγίες
Κόπωση
Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις όπως:

Δυσκολία στην αναπνοή- Δύσπνοια
Πνευμονία
Βήχα με συριγμό
Σύνδρομο αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS)
Σήψη
Σηπτικό σοκ
Πολυοργανική ανεπάρκεια
Θάνατος

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες και ανοσοανεπάρκεια, είναι περισσότερο ευάλωτα στο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο η οποία μπορεί να απαιτήσει τη διασωλήνωση του πάσχοντα.

Έχει παρατηρηθεί ότι σε παιδιά η συμπτωματολογία και η ασθένεια είναι ηπιότερη.

Επίσης μια μελέτη παρατήρησης από την Κίνα, έδειξε ότι οι έγκυες δεν μεταδίδουν τον ιό στο έμβρυο.

Τα συμπτώματα του κορονοϊού διαρκούν περισσότερο από αυτά της αλλεργίας ή του κοινού κρυολογήματος- περίπου 2 έως 3 εβδομάδες. «Ξεκινούν ήπια και στη συνέχεια επιδεινώνονται»

Έτσι εάν έχουμε κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω ήπια συμπτώματα,ακόμα και αν δεν είμαστε σίγουροι για το τι τα προκαλεί, καλό είναι να απομονωθούμε, να παραμείνουμε ενυδατωμένοι και να ενημερώσουμε τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135 ή τον προσωπικό μας γιατρό.Πρέπει να καλέσουμε εκ των προτέρων αντί να πάμε κατευθείαν στο νοσοκομείο ή σε κάποιο ιδιωτικό ιατρείο,γεγονός που μπορεί να εκθέσει άλλους ανθρώπους σε λοίμωξη.Αυτοί θα εκτιμήσουν τα συμπτώματά μας και θα μας δώσουν τις σχετικές οδηγίες.Συγχρόνως θα μας προτρέψουν να ακολουθήσουμε τις οδηγίες για απομόνωση επαφών στο σπίτι που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ. «Με το παραμικρό σύμπτωμα ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Όταν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά και κρίνεται απαραίτητη η μεταφορά σε νοσοκομειακή μονάδα και πάλι ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για τη διακομιδή σε νοσοκομείο αναφοράς του κορονοϊού.

Σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ – ΠΡΟΛΗΨΗ
Ο 2019-nCoV μεταδίδεται κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει, φτερνίζεται, εκπνέει ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις του αναπνευστικού μέσω μολυσμένων χεριών.Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας με ιατρική μάσκα, χαρτομάντηλο,το μανίκι ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.Πετάξτε αμέσως το χαρτομάντηλο σε κλειστό κάδο.Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.Διατηρήστε αποστάσεις τουλάχιστον 1 μέτρο από τους άλλους.Όταν κάποιος νοσεί και βήχει ή φτερνίζεται, παράγει μικροσταγονίδια που περιέχουν τον ιό.Αν είστε πολύ κοντά μπορεί να τον εισπνεύσετε. Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό και έτσι να τον μεταφέρετε από την επιφάνεια στον εαυτό σας.

Από την ημέρα της έκθεσης έως την εμφάνιση συμπτωμάτων-χρόνος επώασης,είναι 2-14 ημέρες, συχνότερα είναι 5 μέρες.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε τα έως τώρα δεδομένα από την Κίνα οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 παραμένουν κατά μέσο όρο ασυμπτωματικοί πέντε ημέρες, όσο δηλαδή και ο χρόνος επώασης του ιού.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) εμφάνισαν τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, γεγονός που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση-καραντίνα για 14 ημέρες.Όμως, περίπου ένας στους χίλιους- σύμφωνα πάντα με συντηρητικές εκτιμήσεις- θα ξεφύγει από το «δίχτυ ασφαλείας», καθώς θα εμφανίσει συμπτώματα μετά τη λήξη της απομόνωσής του.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο ή ειδική αντιική αγωγή- αν και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, και οι προσπάθειες περιορίζονται στη διαχείριση των συμπτωμάτων και της υποστηρικτικής θεραπείας.

Ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από κορονοϊό είναι η σωστή ενημέρωση, η συμμόρφωση όλων μας με τις οδηγίες των ειδικών και η προσήλωσή μας στους κανόνες ατομικής υγιεινής.

Η κα Άννα Κατσή-Γιαννέλου είναι υπ. Διδάκτωρ πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τ.Επιμελήτρια ΩΡΛ κλινικής & Μονάδας Κοχλιακών Εμφυτεύσεων Νοσ. Παίδων «Η Αγία Σοφία», Επιστημονικά Υπεύθυνη Παιδο-ΩΡΛ Ιατρείου Μediterraneo FC, Επ. Συνεργάτης Νοσ.: Παίδων & Αθηνών Μediterraneo Hospital.

Πηγή: https://agrinioreport.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: