Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ασ’ μην αφήσουμε να κλείσει το Κέντρο Περιβάλλοντος για την προστασία της λίμνης Τριχωνίδας - ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.

Η οικονομική κρίση θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία  του μοναδικού Κέντρου Περιβάλλοντος για την προστασία της λίμνης Τριχωνίδας, που βρίσκεται στην περιοχή Αμπάρια της Κοινότητας Παναιτωλίου.
Το ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. δημιουργήθηκε στη θέση του παλαιού αντλιοστασίου του Παναιτωλίου το 2001  στα πλαίσια του προγράμματος “δράσεις για την προστασία των Ασβεστούχων Βάλτων  της λίμνης Τριχωνίδας”.   Σκοπός του Κέντρου είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της λίμνης Τριχωνίδας και της ευρύτερης περιοχής.
Στο ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. λειτουργούν:
  • Εκθεσιακός χώρος
  • Αίθουσα προβολής
  • Εκθετήριο οικοτεχνίας
 Από το 2011 (!) λειτουργεί με τη μέριμνα της υπευθύνου, εθελοντικά και με τεράστιες δυσκολίες για τη συντήρησή του. 
Στο άμεσο μέλλον όμως, στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού, του αγροτουρισμού και στη παραγωγή προϊόντων με ποιότητα και ταυτότητα,  κάτι που θα συμβάλει στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, καθώς επίσης και στην βελτίωση του εισοδήματος των κατοίκων και στην συγκράτηση του ντόπιου πληθυσμού, ιδιαίτερα των νέων.
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, θεωρείται σημαντική η συμβολή του ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ., το οποίο μπορεί να λειτουργήσει σαν έδρα οργάνωσης και προώθησης τέτοιων δραστηριοτήτων.
Αν σταματήσει να λειτουργεί αυτό θα σημάνει την υποβάθμιση ολόκληρης της περιοχής με καταστροφικές για το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη συνέπειες.
Θα είναι κρίμα ένα έργο πνοής, το μοναδικό σύμβολο προστασίας και διαχείρισης της τόσο σημαντικής αυτής λίμνης με πόσιμο νερό, να κλείσει και να καταστραφεί.
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι  επιτακτική σήμερα, όπου ότι είχε κατακτηθεί γι αυτό με κόπους και αγώνες τόσα χρόνια καταλύεται βάναυσα στο όνομα του κέρδους, της μνημονιακής πολιτικής και της κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών.

Αν κλείσει το ΚΕΠΕΤΡΙ θα είναι πολύ δύσκολο στο μέλλον να αποκατασταθεί ένας παρόμοιος θεσμός που θα παρεμβαίνει σε κάθε ατασθαλία εναντίον της μεγαλύτερης, της πιο καθαρής και τόσο σημαντικής  αυτής λίμνης και περιοχής που είναι η Τριχωνίδα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: