Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

«Έφυγε» ο καθηγητής Αθανάσιος Παλιούρας


Αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό ο επίτιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αθανάσιος Παλιούρας πέθανε σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα κάποια προβλήματα υγείας, όμως μέχρι πολύ πρόσφατα υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος με συμμετοχή και οργάνωση διάφορων εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις πριν από μερικές εβδομάδες κατέθεσε ένα κείμενο δέκα σημείων στον νέο δήμαρχο Αγρινίου για την ανάπτυξη του Αγρινίου, στον τομέα του πολιτισμού.

Έχοντας πίσω του ένα πλούσιο ακαδημαϊκό και ερευνητικό κέντρο ο καθηγητής, ήταν από τους πρωτεργάτες δημιουργίας και οργάνωσης του Πανεπιστήμιου στο Αγρίνιο, οργάνωσε σημαντικές ανασκαφές, διατέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος στα Δ.Σ. διάφορων Συλλόγων ενώ έγραψε σημαντικά ιστορικά και επιστημονικά έργα με κορυφαίο ίσως την «Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία», δείχνοντας έτσι και την μεγάλη του αγάπη για τον τόπο του, την πόλη του, αλλά και την συνοικία όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και διέμενε, την Ντούτσαγα, για την οποία επίσης έγραψε βιβλίο που ήταν και το τελευταίο του.
Ο καθηγητής Αθανάσιος Παλιούρας γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1937 όπου περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές. Στη συνέχεια σπούδασε Θεολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών ερευνών Βενετίας για τον «Κρητικό ζωγράφο Γεώργιο Κλόντζα (1540-1608) και τον Μαρκιανό κώδικα των μικρογραφιών του» (Αθήνα 1977), ενώ με σειρά σχετικών άρθρων προώθησε την έρευνα γύρω από τα προβλήματα που παρουσιάζει η Κρητική Σχολή.
Έγραψε τον «Οδηγό του Μουσείου των εικόνων και του Ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας» και διετύπωσε νέες απόψεις για την καλλιτεχνική κίνηση στην Κρήτη και τη διακίνηση των καλλιτεχνών στο Μεσογειακό χώρο, για την τέχνη και την ανάπτυξη νέων τάσεων στην Κύπρο κατά τον 16ο αιώνα, καθώς επίσης και για την εμφάνιση νέων θεμάτων στα εικονογραφικά προγράμματα της εποχής μετά την Άλωση με κατάληξη την εικονογραφία των Νεομαρτύρων.
Χάρισε στην επιστήμη τη «Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία» (α΄ έκδ. 1985, β΄ έκδ. 2004) που αποτελεί πιλοτικό βιβλίο για την έρευνα της μνημειακής τοπογραφίας του Ελλαδικού χώρου. Επιμελήθηκε σπουδαίους συλλογικούς τόμους για «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα Βυζαντινά Μνημεία της Κωνσταντινούπολης» (1989), για τη «Μακεδονία» (2 τόμοι, 1993), για τους πνευματικούς θησαυρούς της Ανατολής («Άγιοι Τόποι» και «Σινά»), για «Τα Βυζαντινά Μνημεία Νήσου Ιωαννίνων» με τον καθηγητή Μ. Γαρίδη («Ζωγραφική»-1992 «Πρακτικά Συμποσίου Νήσου Ιωαννίνων»-1999).
Διενήργησε ανασκαφές (α΄ Παλαιοχριστιανική Βασιλική Λόφου Αγίας Τριάδας- Κ. Βασιλικής Αιτωλίας, 1980-1990, β΄ Εγκλείστρα Σπηλαίου Αγίου Νικολάου Βαράσοβας Αιτωλίας 1990-2000, γ΄ Αγία Τριάδα Μαυρίκα Αγρινίου, 2001-2005, δ΄ Βυζαντινή Μονή Παναγίας Αρτοκωστής Κυνουρίας, 2005 και δημοσίευσε σχετικές μελέτες. Υπήρξε επιμελητής του επιστημονικού ετήσιου περιοδικού «Ηπειρωτικά Χρονικά» (1980-2000) και δημοσίευσε τα πορίσματα των ερευνών του.
Ήταν μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας και αντιπρόεδρος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου.
Η κηδεία θα τελεστεί αύριο ,Κυριακή, στις 13:30 στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: