Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Πλωτό φωτοβολταϊκό παρέχει καθαρό νερό σε 10 εκατ. ανθρώπους

Σε μια τεχνητή λίμνη στα περίχωρα του Λονδίνου θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία το μεγαλύτερο πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης.
Χωρίς επίπτωση στο φυσικό τοπίο, τα 23.000 πάνελ στον ταμιευτήρα Κουήν Ελίζαμπεθ ΙΙ θα είναι ορατά μόνο στους επιβάτες που θα τριγυρνούν στο αεροδρόμιο Χήθροου και από λίγα μόνο διαμερίσματα σε γειτονικά οικόπεδα.
«Θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου για ορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς υπάρχουν και άλλα που βρίσκονται υπό κατασκευή» αναφέρει ο Άνγκες Μπέρρυ, διευθυντής Ενέργειας της εταιρείας ύδρευσηςThames Water που κατέχει τον ταμιευτήρα.
Το πάρκο προϋπολογισμού 7,7 εκατ. Ευρώ θα καλύπτει εξολοκλήρου τις ενεργειακές ανάγκες των τοπικών μονάδων καθαρισμού υδάτων της εταιρείας για δεκαετίες.
Οι μονάδες που θα επωφεληθούν από το πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο παρέχουν πόσιμο νερό σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου και στη νοτιοανατολική Αγγλία.
Τα φωτοβολταϊκά πάνελ τοποθετήθηκαν στο νερό ώστε να αξιοποιηθεί περαιτέρω ο ταμιευτήρας χωρίς να απαιτηθούν χερσαίες επιφάνειες. Άλλωστε καλύπτουν μόλις το 6% της επιφάνειάς του και δεν έχουν επίπτωση στα τοπικά οικοσυστήματα.
Παρόλα τα πλεονεκτήματα του έργου, η ανάπτυξη αντίστοιχων πάρκων σε υδάτινους ταμιευτήρες στο μέλλον καθίσταται αμφίβολη εξαιτίας των περικοπών στις επιδοτήσεις προς αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που αποφάσισε η βρετανική κυβέρνηση.
Τα 23.000 και πλέον φωτοβολταϊκά πάνελ θα έχουν ονομαστική ισχύ 6,3 Μεγαβάτ και η παραγωγή τους θα αντιστοιχεί στην ενεργειακή κατανάλωση 1.800 νοικοκυριών.
—Πλωτά φωτοβολταϊκά σε όλο τον κόσμο
Στη Σιγκαπούρη, τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο, θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε έναν ταμιευτήρα υδάτων.
Στην Ιταλία στην επιφάνεια της λίμνηςΚολινιόλα, σε ένα χωριό κοντά στην Πίζα της Ιταλίας δοκιμάζουν περιστρεφόμενα πλωτά φωτοβολταϊκά.
Το 2012, ο νορβηγικός νηογνώμων DNV παρουσίασε το σύστημα SUNdy.
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φωτοβολταϊκά νησιά της Nolaris στην Ελβετία.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: