Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Θαυμασμός για τη νέα Βιβλιοθήκη στην Ι.Μ.Κατερινούς

Παρουσία πλήθους πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Ψήγματα Σοφίας» του π. Νικολάου Αρτίκου στην Ι.Μ. Κατερινούς στη Γαβαλού, ενώ αμέσως μετά εγκαινιάστηκε η νεοσύστατη βιβλιοθήκη-κειμηλιοθήκη της Ιεράς Μονής που κατασκευάσθηκε εις μνήμην του π. Νικολάου Αρτίκου. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς.


Ομιλητές της παρουσίασης του βιβλίου ήταν ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο κ. Χρήστος Κουφός, Ιατρός, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών,ο Αντώνιος Μαυρομάτης, Ιατρός, Δ/ντής Μ.Ε.θ. Γ. Κρατικού Νικαίας, ο Βασίλειος Τσούνης, Καθηγητής, τ. Δ/ντης Λυκείου Αγρινίου με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Δημήτριο Μαλαβέτα ενώ προλόγισε την εκδήλωση και ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου.

Η οικογένεια του π. Νικολάου Αρτίκου, κληρονόμου όλης της πνευματικής περιουσίας του, δημιούργησε φέτος, με την άδεια και την ευλογία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και τη συνεργασία της Καθηγουμένης της ιστορικής Ιεράς Μονής Κατερινούς μοναχής Μαριάμ, Βιβλιοθήκη - Κειμηλιοθήκη εις μνήμη του πατρός Νικολάου, στην Ιερά Μονή, όπου και δώρισε το σύνολο των βιβλίων και κειμηλίων της συλλογής του.
Σκοπός ήταν να εμπλουτισθεί η Ι. Μονή με πλήθος βιβλίων, χειρογράφων, και κειμηλίων και να καταστεί ένα κέντρο πολιτισμού, αναδεικνύοντας την ιστορικότητα και τη σημασία της Ιεράς Μονής Κατερινούς στο πέρασμα των αιώνων για την περιοχή.

Οι επισκέπτες που συνέρρεαν από νωρίς το απόγευμα στην Ιερά Μονή, εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την εξαιρετική δουλειά που έγινε από την οικογένεια Αρτίκου ως προς την κατασκευή της βιβλιοθήκης – κειμηλιοθήκης και παρατηρούσαν με τις ώρες τις παλαιές αγιογραφίες που διασώζονται αλλά και τα βιβλία που χρονολογούνται κάποια από πριν και το 1725, οπότε και μέρος της Μονής καταστράφηκε.


Βίντεο από ΑΧΕΛΩΟΣ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: