Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί στην Μακρυνεία

Ολική η καταστροφή στις ελαιοκαλλιέργειες από την σφοδρή χαλαζόπτωση που έγινε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 στην περιοχή της Μακρυνείας.
Ο Οκτώβριος είναι η περίοδος συλλογής του ελαιοκάρπου αλλά την φετινή χρονιά οι παραγωγοί ελαιών αναμένουν τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΕΛΓΑ για καταγραφή των ζημιών.
Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες ο καρπός σε ποσοστό 60% έχει πέσει στο έδαφος και ο υπόλοιπος δεν μπορεί να συλλεχθεί γιατί είναι χτυπημένος από το χαλάζι. Και δεν είναι μόνο αυτό....
Πολλά δέντρα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές αφού από τον δυνατό αέρα έχουν σπάσει κλωνάρια  και σε πολλές περιπτώσεις τα δέντρα έχουν σπάσει από την ρίζα....
Συνεπώς οι συνέπειες δεν είναι μόνο για την φετινή χρονιά αλλά και για τα επόμενα χρόνια....

Ενημέρωση Προέδρου ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ για τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και αίτημα επίσπευσης διαδικασιών

  Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων κ. Κουρεμπέ, προκειμένου να  τον ενημερώσει για τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστη ο πρωτογενής τομέας του Ν. Αιτωλοακαρνανίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2019.
  Ο κ. Λιβανός ενημέρωσε τον κ. Κουρεμπέ για τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες του νομού και την καταστροφή σε ελιές, καλλιέργειες βάμβακος, κηπευτικά, εσπεριδοειδή, αμπέλια και λοιπές καλλιέργειες. Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ζήτησε και έλαβε από τον κ. Κουρεμπέ ενημέρωση για τις ενέργειες του ΕΛΓΑ μέχρι τώρα για την εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων.
  Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ανέδειξε στον κ. Κουρεμπέ την ανάγκη για άμεση και ταχεία εκτίμηση των ζημιών. Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ διαβεβαίωσε τον κ. Λιβανό για την επάρκεια του οργανισμού σε προσωπικό που θα διεξάγει την αποτίμηση των ζημιών ενώ τόνισε την ανάγκη να μην γίνουν παραπλανητικές δηλώσεις από αγρότες που δεν υπέστησαν ζημιές ώστε να προχωρήσει  ταχύτερα η διαδικασία για όσους υπέστησαν πραγματικά ζημιές.
  Ο  κ. Λιβανός ευχαρίστησε τον κ. Κουρεμπέ για την ενημέρωση και τόνισε πως θα είναι αρωγός   στην  διαδικασία καταγραφής και καταβολής των αποζημιώσεων.










Δεν υπάρχουν σχόλια: