Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ασφαλής χρήση του Facebook από μικρά και "μεγάλα" παιδιά

H φυγή της 13χρονης Χριστίνας από τα Σπάτα μετά την γνωριμία της με 23χρονο μέσω Facebook ,  εκτός του ότι επανέφερε τη συζήτηση για τους κινδύνους του διαδικτύου, αναστάτωσε τους γονείς.
Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη σύμφωνα με τους ειδικούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα της σύγχρονης εποχής . Όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντί να κυνηγάμε όμως φαντάσματα, θα ήταν προτιμότερο να μπούμε στο Facebook και να μην μένουμε στην άγνοια…

Το Facebook προτείνει τα ακόλουθα στους γονείς:
-Η εξοικείωση με την τεχνολογία ίσως σας δυσκολέψει. Μην φοβάστε να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας εξηγήσουν ό,τι δεν καταλαβαίνετε. (Να θυμάστε ότι όταν κανονίζουν μια συνάντηση μέσω Facebook συνήθως περιορίζονται να ενημερώσουν κάποιον συνομήλικό τους ή κανέναν).
-Αν δεν είστε ήδη στο Facebook, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να γίνετε μέλος. Έτσι θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται!
-Δημιουργήστε μια ομάδα Facebook για την οικογένειά σας. Έτσι θα έχετε έναν ιδιωτικό χώρο όπου θα μοιράζεστε φωτογραφίες και θα μένετε σε επαφή.(Προσοχή:μην ανεβάζετε φωτογραφίες με πολύ προσωπικές σας στιγμές)
-Μάθετε στα έφηβα παιδιά σας τα βασικά σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το Χρονολόγιό τους στο Facebook και τους άλλους διαδικτυακούς λογαριασμούς τους απόρρητους και ασφαλείς.
-Μιλήστε για την ασφάλεια σε θέματα τεχνολογίας ακριβώς όπως μιλάτε για την ασφάλεια στην οδήγηση και στα σπορ.
Τίποτα δεν θα σας βοηθήσει, εάν δεν μιλάτε με το παιδί.
«Συζητήστε με τον έφηβο»
-Αν έχεις κάποιο πρόβλημα στο σχολείο ή στο Διαδίκτυο, θα έρθεις να μου το πεις;
-Βοήθησέ με να καταλάβω γιατί θεωρείς σημαντικό για σένα το Facebook.
-Μπορείς να με βοηθήσεις να δημιουργήσω Χρονολόγιο στο Facebook;
-Ποιοι είναι οι φίλοι σου στο Facebook;
-Θέλω να γίνω φίλος σου στο Facebook. Σε πειράζει; Αν ναι, γιατί;
-Επισκεφτείτε την σελίδα του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου
-Επισκεφτείτε το cyberkid.gov.gr (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Ελληνική Αστυνομία)
-Επισκεφτείτε το χαμόγελο του παιδιού
Η επικοινωνία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  της Ελληνικής Αστυνομίας γίνεται μέσω email στο ccu (at-αντικαθίσταται από το λεγόμενο «παπάκι») ath.forthnet.gr.
Έφηβες οι περισσότερες που εξαφανίζονται
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας και του Χαμόγελου του Παιδιού, η πλειονότητα των εξαφανισμένων παιδιών σε ποσοστό 53% είναι έφηβοι ηλικίας 13-18 ετών και ιδιαίτερα κοριτσιών, μιας και από τα 43 περιστατικά (σημαντικά μικρός αριθμός σε σχέση με όσα ακούγονται συχνά) τέτοιου είδους εξαφανίσεων που δηλώθηκαν στην Αστυνομία το 2012, τα 26 αφορούσαν γυναίκες.
Για να μη μεγαλώσουν τα παιδιά τρομοκρατημένα και κλειδωμένα στο σπίτι με τον φόβο της ενδεχόμενης απαγωγής, οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να ενημερώσουν σχετικά τα παιδιά τους για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν προειδοποιώντας τα να μη μιλάνε ή να μην ακολουθούν αγνώστους και σε περίπτωση που τους συμβεί κάτι να απευθυνθούν στην Αστυνομία ή να καλέσουν στην γραμμή 116000 του Χαμόγελου.
Σχέση από το Facebook; Τι πρέπει να προσέξεις…
Το Facebook εκτός από ένα δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο ανταλλαγής απόψεων μεταξύ φίλων, σήμερα αποτελεί και μέσο αναζήτησης ερωτικού συντρόφου. Ολοένα και περισσότεροι χρήστες του Facebook, ανεξαρτήτως ηλικίας, γνωρίζονται και επισυνάπτουν σχέσεις.
Όμως, δεν είναι όλα ρόδινα ,και αγγελικά πλασμένα, στον κόσμο του Facebook.Για να αποφύγεις τα άγνωστα απρόοπτα ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:
1) Πριν γνωρίσουμε κάποιον-α από κοντά, δε δίνουμε προσωπικά στοιχεία,όπως επώνυμο, διεύθυνση κατοικίας-εργασίας,τηλέφωνο.Είναι πολλές οι περιπτώσεις απάτης και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.Μη δείχνετε εμπιστοσύνη σε άτομα που δε γνωρίζετε.
2) Μη θεωρείτε δεδομένο ότι οι φωτογραφίες του ατόμου που επικοινωνείτε ,αντιστοιχούν στο πρόσωπό του.Πολλοί χρησιμοποιούν ψεύτικες φωτογραφίες ή ακόμη και επεξεργασμένες, προκειμένου να κρύψουν τις ατέλειες και τα αισθητικά τους προβληματάκια.
3) Γνωρίσατε κάποιον και σας λέει ότι είναι ελεύθερος;70% σύμφωνα με έρευνα σας λέει ψέματα!Συνήθως από το Facebook πολλοί δεσμευμένοι ή παντρεμένοι ψάχνουν μια γρήγορη ελεύθερη σχέση,διότι δεν έχουν χρόνο να κάνουν γνωριμίες εκτός σπιτιού.Οπότε ο «σύντροφος» του Facebook ,πιθανώς, να είναι διχασμένος σε πολλές σχέσεις…
4) Δεν έχει ως κύρια φωτογραφία το πρόσωπό του ή χρησιμοποιεί ως όνομα ψευδώνυμο άσχετο με το κανονικό του; Τότε πρέπει το γεγονός να σας υποψιάσει και να αρχίσετε να ψάχνετε το νόμιμο προφίλ του.Ο τύπος κρύβεται!
5) Εμφανίζεται πάντα συγκεκριμένες ώρες και μετά εξαφανίζεται; Πρέπει να αναρωτηθείτε με τι ασχολείται τις άλλες ώρες. Μήπως έχει και άλλη σχέση και δεν μπορεί να είναι συνδεδεμένος;
Διαβάστε προσεκτικά τα πέντε παραπάνω βήματα και θα γλιτώσετε από τη φθορά μιας λανθασμένης διαδικτυακής σχέσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: