Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Η Άνω Μακρυνού επιδιώκει απόσχιση από το δήμο Αγρινίου

Η Τοπική κοινότητα Άνω Μακρυνούς  με ομόφωνη απόφαση του Τοπικού συμβουλίου και  με τη συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων (πάνω από 90 %) ζητά να ενταχθεί στο Δήμο Θέρμου. Η σχετική απόφαση πάρθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2013 από το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας και ήδη έχει διαβιβαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου και στο δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου. Παράλληλα, διαβιβάστηκαν και 262 υπογραφές των κατοίκων που συμφωνούν με το αίτημα.
Διαβάστε σχετικό άρθρο του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θέρμου Κώστα Μαραγιάννη:



ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΡΗΓΜΑ» ΣΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟ» ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩ ΜΑΚΡΥΝΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ  ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ
Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί για τα κριτήρια δημιουργίας των «Καλλικρατικών» Δήμων το 2010, αφού δεν δόθηκε η δυνατότητα να αποσπαστούν Τοπικές Κοινότητες από Δήμους στους οποίους ήταν ενταγμένες και να ενωθούν με όμορους Δήμους, αλλά η συνένωση γινόταν συνολικά με τον υπάρχοντα «Καποδιστριακό» Δήμο. Αυτό στέρησε τη δυνατότητα σε Κοινότητες να ενταχθούν σε Δήμους με τους οποίους είχαν κοινά γεωγραφικά, πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Έτσι, πολλές Κοινότητες, ενώ διοικητικά και γεωγραφικά βρίσκονταν κοντά στο Θέρμο εντάχθηκαν στο Δήμο Αγρινίου και δημιουργήθηκε ένας  δυσλειτουργικός Δήμος με τεράστια έκταση και το μισό πληθυσμό του νομού.  Τέτοιες είναι οι Κοινότητες της Καλλιθέας,, του Σπαρτιά ,του Λαμπίρη και αρκετές Κοινότητες της Μακρυνείας που παραδοσιακά έχουν περισσότερες σχέσεις και συναλλαγές με το Θέρμο παρά με το Αγρίνιο.
        Βέβαια, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα μετά τις εκλογές του 2010, με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου και με τη συγκατάθεση των κατοίκων να αλλάξουν Δήμο. Αυτή τη δυνατότητα αξιοποιεί η Τοπική κοινότητα Άνω Μακρυνούς που με ομόφωνη απόφαση του Τοπικού συμβουλίου και κυρίως με τη συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων (πάνω από 90 %) ζητά να ενταχθεί στο Δήμο Θέρμου. Οι βασικοί λόγοι, κατά την εκτίμηση των κατοίκων, είναι:
1.  Ο  Δήμος Αγρινίου είναι τεράστιος σε έκταση και πληθυσμό και αρχίζει από το χωριό Στράτος, φτάνει ως τα όρια του Καρπενησίου και καταλήγει στο Παραδείσι. Ένας τέτοιος Δήμος δεν μπορεί να διοικηθεί και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των απομακρυσμένων Κοινοτήτων, αν σκεφθείτε ότι είμαστε το τελευταίο χωριό και με λίγους κατοίκους. Δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα για κοινωφελή έργα στο χωριό μας ούτε να φτάσουν τα μηχανήματα για διάφορες εργασίες που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των κατοίκων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
2.      Ο πρόσφατα ψηφισμένος μνημονιακός νόμος  με τους υπερχρεωμένους Δήμους  λέει ότι  « όποιος Δήμος δεν έχει ετήσιο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εσόδων- εξόδων και τα έξοδα υπερβαίνουν τα έσοδα, τότε ο Δήμαρχος θα επιβάλλει στους δημότες  φόρους, προκειμένου να καλύπτει τη διαφορά». Αυτό, ήδη, γίνεται στο Δήμο Αγρινίου με την αύξηση των δημοτικών τελών στο τιμολόγιο της ΔΕΗ που έγινε πέρσι. Τώρα συνεχίζεται με την αύξηση του νερού στα 0,55/m3 + ΦΠΑ.  Έχουμε το πιο ακριβό νερό σε όλη την Ελλάδα. Στο Δήμο Θέρμου η χρέωση είναι 0,33.
3.       Ο σοβαρότερος, όμως, λόγος μεταδημότευσης  αφορά στο μέλλον και είναι ο εξής: Ο Δήμος Θέρμου έχει χαρακτηριστεί  ως ένας από τους λίγους Δήμους της χώρας και της Ευρώπης ως ορεινός, σε αντίθεση με το Δήμο Αγρινίου που χαρακτηρίζεται ως πεδινός. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη των ορεινών Δήμων της Ελλάδας και της Ευρώπης, θα δοθούν κίνητρα με πολλά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη. Τέτοια μπορεί να είναι: α) καλύτερες τιμές στα προϊόντα β) μεγαλύτερες επιδοτήσεις γ) λιγότερη φορολογία και άλλα.
Τέλος, αναφέρουν ότι η Μακρυνού έχει ιστορικούς και παραδοσιακούς κοινούς δεσμούς με τον όμορο Δήμο του  Θέρμου, όπως επίσης και κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά.
          Η σχετικά απόφαση πάρθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2013 από το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας και ήδη έχει διαβιβαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου και στο δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου. Παράλληλα, διαβιβάστηκαν και 262 υπογραφές των κατοίκων που συμφωνούν με το αίτημα.
             Ο Δήμος Αγρινίου, που έχει τον πρώτο λόγο σε αυτό το αίτημα, θα πρέπει να απαντήσει θετικά στο αίτημα των κατοίκων και να σεβαστεί την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων. Γιατί η ενίσχυση του όμορου Δήμου Θέρμου, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την ενίσχυση και την  επιβίωσή του και μέσα από τη συνεργασία των δύο Δήμων, μπορούν να προωθηθούν προγράμματα ανάπτυξης, με κυρίαρχο την αξιοποίηση της λίμνης Τριχωνίδας. Οποιαδήποτε αρνητική απόφαση στο αίτημα θα αντιστρατεύεται τη βούληση των κατοίκων της Κοινότητας.
Κώστας Φ. Μαραγιάννης
Δημοτικός Σύμβουλος Θέρμου
Επικεφαλής Δημοτικής Αντιπολίτευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: