Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Έτοιμη σε δύο χρόνια η παράκαμψη της Μακρυνείας.

Υπογράφτηκε στις 19 Δεκεμβρίου μεταξύ του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού και του αναδόχου του έργου, η σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Περιμετρικής οδού Μακρυνείας (από το Ζευγαράκι έως το Δαφνιά)».

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 12.000.000,00 Ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή, το έργο αφορά την κατασκευή δρόμου στους οικισμούς που βρίσκονται νότια της λίμνης Τριχωνίδας εναλλακτικά και παράλληλα προς την υφιστάμενη επαρχιακή οδό, που συνδέει τους οικισμούς από Ζευγαράκι έως Δαφνιά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η υφιστάμενη επαρχιακή οδός Μακρυνείας διέρχεται μέσα από τα κέντρα των οικισμών δημιουργώντας σοβαρότατα κυκλοφοριακά προβλήματα αλλά και ότι είναι η αιτία συχνών και σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων και προκειμένου με την κατασκευή της περιμετρικής οδού να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αποσυμφόρησης της κυκλοφορίας, η νέα περιμετρική οδός συμβάλει στην βελτίωση της κυκλοφορίας τόσο των οχημάτων όσο και των πεζών και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της περιοχής. 
Η νέα οδός παρακάμπτει τους οικισμούς Ζευγαρακίου, Παπαδατών, Ματαράγκας, Γραμματικούς, Γαβαλούς και Αγίου Ανδρέα, πλην των οικισμών Τριχωνίου και Δαφνιά. Αποτέλεσμα της δημιουργίας της οδού είναι να απαλλάξει από τα έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα τους παραπάνω οικισμούς. Η αφετηρία της οδού είναι στον οικισμό Ζευγαράκι και το τέρμα της στον οικισμό Δαφνιά. Σε όλο το μήκος της, βρίσκεται δίπλα από την αρδευτική διώρυγα ΔΧΙV, περιοριζόμενη μέσα στην ζώνη απαλλοτρίωσης της διώρυγας αυτής. Το έργο προβλέπει την κατασκευή δρόμου μήκους 16.622,96 μέτρων, συνολικού πλάτους 7 μέτρων με δύο λωρίδες κυκλοφορίας, κατασκευή πέντε νέων γεφυρών, κατασκευή τεχνικών έργων διευθέτησης όμβριων υδάτων, ηλεκτροφωτισμό κόμβων, στηθαία ασφαλείας όπου απαιτείται και σήμανση της οδού. Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός μετά την υπογραφή της σύμβασης δήλωσε τα εξής: «Υπογράψαμε σήμερα με τον ανάδοχο εργολάβο τη σύμβαση για το έργο της Περιμετρικής οδού Μακρυνείας (από το Ζευγαράκι έως το Δαφνιά). Πρόκειται για ένα έργο πνοής για τη Μακρυνεία αλλά και για το Δήμο Αγρινίου που αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Μακρυνείας και προγραμματική δέσμευση της δημοτικής αρχής. Καταφέραμε και εντάξαμε αυτό το έργο στο ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 12.000.000,00€ ενώ η σύμβαση που υπογράψαμε με τον εργολάβο είναι 8.068.000,00€. Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου είναι 24 μήνες όμως ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί νωρίτερα. Σύμφωνα με τη μελέτη θα κατασκευαστεί δρόμος συνολικού μήκους 17 περίπου χιλιομέτρων με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, που θα παρακάμπτει όλους τους οικισμούς από το Ζευγαράκι ως το Δαφνιά, καθώς και σημαντικά τεχνικά έργα, αφού προβλέπεται η δημιουργία πέντε γεφυρών σε αντίστοιχους χείμαρρους. Η περιμετρική οδός της Μακρυνείας είναι ένα έργο με πολλαπλά οφέλη γιατί αφενός επιλύει το κυκλοφοριακό πρόβλημα πεζών και οχημάτων στην περιοχή που συνεχώς αυξάνεται, αφετέρου εξασφαλίζει προοπτικές ανάπτυξης σε μια περιοχή με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και σε συνδυασμό με τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης που έχουμε δρομολογήσει για τις Δημοτικές Ενότητες Αρακύνθου και Μακρυνείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: