Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Από φέτος, ένα ζευγάρι λευκοπελαργών δηλώνουν ... μόνιμοι κάτοικοι Ζευγαρακίου!


Τα προηγούμενα χρόνια, όταν Δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου Ζευγαρακίου - Αγρινίου ήταν ο κ. Νίκος Γυφτάκης, στα πλαίσια περιβαλλοντικών προγραμμάτων, από τον κ. Διονύση Μαμάση Περιβαλλοντολόγο, M. Sc. Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, είχε πραγματοποιηθεί περιβαλλοντική εκπαίδευση και αγωγή, με πρόβλεψη και εκτενή αναφορά στον μελλοντικό ερχομό των πελαργών στο χωριό, τις συμπεριφορές τους, το μεγάλο τους μεταναστευτικό ταξίδι αλλά και τις απειλές προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Τότε οι μαθητές του σχολείου μας, είχαν στείλει το περιβαλλοντικό τους μήνυμα και ο στόχος ήταν να διαμορφώσουν θετικές συμπεριφορές απέναντι στον εαυτό τους, στο κοινωνικό σύνολο και στο φυσικό περιβάλλον. Φέτος τα ευχάριστα νέα ήρθαν από τους νέους συμπολίτες του χωριού μας, τους λευκοπελαργούς. Ένα ζευγάρι πελαργών (Ciconia ciconia) κατασκεύασε τη φωλιά του σε στύλο της ΔΕΗ, μπροστά από το κρεοπωλείο του Νικολάου Ζαλοκώστα, ενώ για τις τυχόν ακαθαρσίες έχει τοποθετηθεί ένα προστατευτικό πλαίσιο για να μην λερώνουν τα πουλιά τον περίγυρό τους. Αποτελεί ένα θαυμάσιο θέαμα και ζωντανό περιβαλλοντικό σύμβολο για τους κατοίκους και την ταυτότητα του χωριού μας. Το Ζευγαράκι έχει την τύχη να βρίσκεται στις πρόποδες του Αράκυνθου ανάμεσα από τις λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία και είναι το πρώτο στη σειρά χωριό της Μακρυνείας του δήμου Αγρινίου. Αυτό βοηθάει το είδος των πελαργών να μετακινείται εύκολα και γρήγορα στον κάμπο, στα χωράφια και στα παραλίμνια, αναζητώντας την τροφή, όπως σκουλήκια που αποτελεί την αγαπημένη του λεία. Οι κάτοικοι και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Ζευγαρακίου με χαρά υποδέχτηκαν τους νέους κατοίκους που φιλοξενεί πλέον το όμορφο χωριό μας.


Οι πελαργοί είναι πουλιά με πολύ ανεπτυγμένη την ανθρωποφιλία και αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια, όταν οι φωλιές τους βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο και δεν κινδυνεύουν οι νεοσσοί τους να θηρευτούν από αρπακτικά πουλιά ή άλλα ζώα.


Η επανεμφάνιση του είδους στην ευρύτερη περιοχή της Τριχωνίδας πραγματοποιήθηκε το 2010 στον τρούλο της Αγίας Παρασκευής στο Παναιτώλιο, η οποία μέχρι και σήμερα είναι ενεργή. Το είδος, ως απειλούμενο, περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της κοινοτικής Οδηγίας 79/409 περί της διατήρησης των άγριων πτηνών. Παρόλο που ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί, λόγω της συρρίκνωσης των βιοτόπων, η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας παρουσιάζει μια αυξητική τάση.




Πηγές : Ανδρέας Μουντούρης, Info@mamasis.gr και Παλμός Αιτωλοακαρνανίας.


Φωτογραφίες : Διονύσης Μαμάσης M.Sc. - Νίκος Πατερέκας, φωτογράφος άγριας φύσης.
 (4 φωτογραφίες)

Δεν υπάρχουν σχόλια: