Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Δημιουργία εδαφολογικού χάρτη για καπνοχώραφα στην Μακρυνεία ζητά η η πολυεθνική Philip Morris

Δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις η φετινή χρονιά για τους καπνοπαραγωγούς της Μακρυνείας, του Αγρινίου και άλλων περιοχών. Όπως έγκαιρα γράφτηκε στο «Γ» η καπνεμπορική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή φέτος σύναψε πολύ λιγότερα συμβόλαια με αντίστοιχα πολύ λιγότερες ποσότητες καπνού, εξαιτίας της κατάστασης που δημιουργήθηκε πέρυσι, με πολλούς παραγωγούς, που αν και είχαν συμβόλαια, δεν παρέδωσαν τελικά τις συμφωνηθείσες ποσότητες. Εκτιμάται πως οι παραγωγοί που δεν ήταν εντάξει στην συμφωνία τους, προφανώς οδήγησαν τα καπνά τους σε «άλλες» οδούς, προκαλώντας όμως την αντίδραση της συγκεκριμένης επιχείρησης που για φέτος σύναψε συμβόλαια μόνον με αυτούς τους αγρότες που παρέδωσαν τελικά τις συμφωνηθείσες ποσότητες.
Σε σχέση με πέρυσι που η εταιρεία ήθελε να απορροφήσει περίπου 600 τόνους, φέτος τα συμβόλαια προβλέπουν την απορρόφηση 250 – 300 τόνων. Φαίνεται όμως φέτος πως η χρονιά είναι άσχημη και για έναν ακόμη λόγο αφού τόσο οι κλιματολογικές συνθήκες αλλά και οι διάφορες ασθένειες, όπως ο περονόσπορος, δεν έχουν βοηθήσει την παραγωγή.
Εδαφολογικός χάρτης
Παρόλα αυτά όμως τα σημάδια είναι ευοίωνα σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν για την επόμενη χρονιά. Πληροφορίες αναφέρουν πως η πολυεθνική Philip Morris που για λογαριασμό της αγοράζει καπνά η εταιρεία «Μιχαηλίδης», έχει ζητήσει τη δημιουργία «εδαφολογικού χάρτη» ειδικά για την περιοχή της Μακρυνείας, με την συλλογή δειγμάτων εδάφους από τα καπνοχώραφα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την ντόπια παραγωγή την οποία η πολυεθνική προφανώς θεωρεί υψηλής ποιότητας και την θέλει. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως του χρόνου η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη και σε αυτήν την κατεύθυνση πιέζει και η ομάδα των παραγωγών της Ένωσης Μεσολογγίου. Ρόλο σε όλη αυτή την υπό διαμόρφωση θετική κατάσταση σαφώς διαδραματίζουν και οι εγκαταστάσεις της Philip Morris στην Νεάπολη.

Πιέσεις δεν ασκούνται όμως για την μεγαλύτερη απορρόφηση των καπνών από την μεταποίηση, αλλά και για την αποπεράτωση του «στοιχειωμένου» έργου της άρδευσης της Μακρυνείας . Εξαιτίας αυτού του προβλήματος, χιλιάδες στρέμματα στη Μακρυνεία παραμένουν χωρίς νερό και ακαλλιέργητα σε χωράφια μάλιστα που είναι ιδανικά για καπνοκαλλιέργεια. Πήγες αναφέρουν πως εφόσον η ζήτηση αυξηθεί, αυτόματα θα αυξηθεί και η παραγωγή, και κάτι ανάλογο θα γίνει και με τις πιέσεις στους αρμοδίους, ώστε επιτέλους η αποκατάσταση του δικτύου να ολοκληρωθεί. «Ο καπνός θα φέρει το νερό στην Μακρυνεία λένε κάποιοι με νόημα.



Υποχωρεί η παράνομη διάθεση
Ένα άλλο μεγάλο «αγκάθι» για την καπνοκαλλιέργεια είναι βέβαια και η παράνομη καλλιέργεια καπνού και η διάθεση αμφιβόλου ποιότητας προϊόντος στη μαύρη αγορά. Όλα δείχνουν πως μέσα από τους διαρκείς ελέγχους τα βαριά πρόστιμα και τις ποινές, αλλά και την πτώση της τιμής του χύμα καπνού, οδηγούμαστε σε μια σταδιακή εξασθένηση του απαράδεκτου φαινομένου.

«Εάν υπάρξει αναζωπύρωση της ζήτησης από την μεταποίηση, αύξηση της παραγωγής και καλύτερες τιμές, τότε και οι αγρότες που σήμερα καλλιεργούν για να διαθέσουν το προϊόν τους στην μαύρη αγορά, θα το ξανασκεφτούν για το ρίσκο που παίρνουν», λένε χαρακτηριστικά συνεταιριστές της περιοχής, που εξαρχής έχουν ταχθεί απέναντι στο φαινόμενο αυτό.
Η μέση τιμή της φετινής παραγωγής ποικιλίας Σ αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδα ενώ οι παραγωγοί με ποιοτικό καπνό ίσως λάβουν και πάνω από 4 ευρώ το κιλό.
Να σημειωθεί πως φέτος στην περιοχή καλλιεργούνται και περίπου 500 στρέμματα ποικιλίας Virginia και η Ένωση Μεσολογγίου, που ουσιαστικά έχει αναλάβει την ευθύνη της καπνοπαραγωγής για ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία, αναζητά τρόπους ώστε να μειωθεί το υψηλό κόστος παραγωγής που σχετίζεται με τα ξηραντήρια.


Πηγή: Εφημερίδα Γεγονός - www.agriniopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: