Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Εναλλακτικό νόμισμα σε 8 δήμους στην Κύπρο

Σε οκτώ δήμους στην Κύπρο δεν χρειάζονται ευρώ για να μπορέσει κάποιος να καλύψει τις βασικές του ανάγκες σε καταναλωτικά αγαθά. Πρόκειται για το «Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης» το οποίο αποτελέσει πρωτοβουλία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λευκωσίας (ΑΝΕΛ).
Η βασική ιδέα είναι η χρήση ενός ανταλλακτικού νομίσματος με το οποίο κάποιος μπορεί να αμειφθεί για μια υπηρεσία ή ένα προϊόν που πουλάει και να το χρησιμοποιήσει για να καταναλώσει αντιστοίχως, προϊόντα και υπηρεσίες.
Οι δήμοι Λατσιών, Στροβόλου, Ιδαλίου, Γερίου, Τσερίου, Έγκωμης, Λακατάμιας και Αγλαντζιάς είναι μέλη της αναπτυξιακής εταιρίας. Οι δημότες τους που είναι άνεργοι, γίνονται άμεσα ξανά ενεργοί στην παραγωγή και αποφεύγουν την πολύ δύσκολη θέση στην οποία δε θα είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Η ανακοίνωση της ΑΝΕΛ αναφέρει: «Δε χρειάζεται δηλαδή κάποιος ο οποίος είναι άνεργος να παραμένει άπραγος στο σπίτι, χωρίς εισόδημα, περιμένοντας τη μέρα που θα βρει δουλειά, αλλά με αυτό τον τρόπο τού δίνεται η ευκαιρία όχι μόνο να γίνει ενεργό μέλος της κοινωνίας, αλλά ακόμα και να εξασφαλίσει κάποιου είδους εισόδημα, όχι σε χρήμα αλλά σε μονάδες ΤΟ.Μ., τις οποίες όμως μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αγοράσει υπηρεσίες ή προϊόντα που έχει ανάγκη και δεν έχει τη δυνατότητα να τα εξασφαλίσει διαφορετικά»
Αντίστοιχες προσπάθειες είχαν γίνει και στην Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν, με τη διαφορά ότι παρέμεναν σε περιθωριακό επίπεδο, οπότε δεν κατάφεραν να ευοδώσουν.
Οι δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ουσιαστικά, δημιουργούν μια πραγματική οικονομία μέσα στην οικονομία, στη φάση που η ύφεση είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της ζήτησης εργασίας. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα θετικής πρότασης. Αν στην Ελλάδα, έστω και αργά είχαν αναπτυχθεί αντίστοιχες οργανωμένες πρωτοβουλίες θα είχαν βοηθηθεί πολλοί άνθρωποι που βρέθηκαν ξαφνικά στο όριο της εξαθλίωσης.

Πηγή: www.enallaktikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: