Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ο Φορέας Διαχειρίσης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου για την Παγκόσμια Ημερα Υγροτόπων

Οι υγρότοποι προσφέρουν σημαντικές οικονομικές , κοινωνικές και περιβαλλοντικές αξίες τόσο στον τόπο τον οποίο απαντώνται όσο και παγκοσμίως, ενώ στα πλαίσια της αειφόρου διαχείρισης, προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τις μελλοντικές γενιές. Για αυτό και κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζεται διεθνώς η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ( Σύμβαση Ραμσάρ) στο Ramsar του Ιράν. Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1997 και από τότε κυβερνητικές υπηρεσίες, μη - κυβερνητικές οργανώσεις και κοινοτικές ομάδες γιορτάζουν την ημέρα αυτή αναλαμβάνοντας δράσεις για την ευαισθητοποίηση των αξιών και των παροχών των υγροτόπων κοινού και την προώθηση της συνετής χρήσης και διατήρησης των υγροτόπων.
Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου που έχει σκοπό την διοίκηση και διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, εκβολών και κάτω ρου ποταμών Αχελώου και Ευήνου και Εχινάδων νήσων, την προστασία των οικοσυστημάτων και την ανάδειξη των περιβαλλοντικών αξιών της περιοχής, για την δημιουργία των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη που επιζητά η τοπική κοινωνία, έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο δίμηνο μια σειρά δράσεων στα πλαίσια της διατήρησης των υγροτόπων και της ευαισθητοποίησης του κοινού. 
Ξεκίνησαν οι ξεναγήσεις σχολείων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου όπου υπάρχει έκθεση, ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με video -projector για την προβολή ταινιών και διαφανειών, στην οποία οι μαθητές ενημερώνονται πριν από την επίσκεψή τους στον υγρότοπο, όπου με την συνοδεία ξεναγού τους δίνεται η ευκαιρία να νιώσουν κάτι από την μαγεία των υγροτόπων αλλά και να παρακολουθήσουν τα πουλιά του Εθνικού Πάρκου με κυάλια και τηλεσκόπια. 
Στον χώρο του Φορέα έγινε παρουσίαση του της Α & Β φάσης του «Έργου Εποπτείας της Ορνιθοπανίδας Μεσολογγίου» και της μελέτης «Διερεύνηση και Βελτίωση της Υδροδυναμικής Κυκλοφορίας (Ανανέωσης) των Υδάτων στην Περιοχή Νίδοβα, Λ/Θ Αιτωλικού, με Χρήση Αριθμητικού Ομοιώματος Κυκλοφορίας» ενώ ο Φ.Δ./Λ.Μ. προκήρυξε μειοδοτικό διαγωνισμό για την «Ανάθεση παροχής υπηρεσιών «Οριοσήμανσης, παρακολούθησης και φύλαξης αποικιών αργυροπελεκάνων» στο πλαίσιο χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου. Τέλος, αναμένεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με τον Φ.Δ./Λ.Μ. να προκηρύξει έργο που αφορά μελέτη ανακατασκευής υφιστάμενου παρατηρητήριου πουλιών στην Κλείσοβα στα πλαίσια της δρομολόγησης των έργων του BIG(προμήθεια τηλεσκόπιου, καλαθίων, ινφοκιοσκ, δεξαμενής πυρόσβεσης κτλ ) .
Επιπλέον, ΦΔ/ΛΜ συμμετείχε στις 19/01/2015 στις μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, υδροβίων και παρυδάτιων πουλιών στην υγροτοπική περιοχή του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, ενώ περιέθαλψε μαζί με τους Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου στις 12/01/2015 δύο τραυματισμένα πτηνά έναν ασημόγλαρο και ένα φοινικόπτερο τα οποία στάλθηκαν στον σύλλογο Προστασίας και περίθαλψης Άγριας Ζωής ANIMA καθώς και δυο γερακίνες στις 22/01/2015 και στις 28/01/2015 οι οποίες στάλθηκαν στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα.
Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2015, καλεί όσους μαθητές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας επιθυμούν, να μας αποστείλουν έως τις 10/02/2015 δικά τους δοκίμια, ποιήματα και ζωγραφιές, τα οποία να σχετίζονται με τον υγροβιότοπο και την λιμνοθάλασσα της περιοχής Μεσολογγίου - Αιτωλικού. Το υλικό που θα συλλεχθεί θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Φ.Δ./Λ.Μ. υπό μορφή ηλεκτρονικού περιοδικού/τεύχους, αφιερωμένου στην Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.
Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ διοργανώνει διαγωνισμό φωτογραφίας για άτομα ηλικίας 15-24 ετών . Ο νικητής θα λάβει μια δωρεάν πτήση προς ένα διάσημο υγρότοπο της επιλογής του οπουδήποτε στον κόσμο. Μπορείτε να τραβήξετε μια φωτογραφία του αγαπημένου σας υγροτόπου με το τηλέφωνό σας ή την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σας μεταξύ 2 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου 2015 και να την ανεβάσετε στο δικτυακό τόπο της Γραμματείας της Σύμβασης Ραμσάρ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2015 http://www.worldwetlandsday.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: