Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Nέα ΚΑΠ-ΟΣΔΕ 2015 * Η Ένωση Αγρινίου ξεκινά τη διαδικασία. Πως θα υπολογιστούν τα νέα δικαιώματα, τι πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί για να μην χάσουν τις επιδοτήσεις. Ημερίδες σε Κατούνα, Αστακό, Βόνιτσα, Αμφιλοχία, Χαλκιόπουλο και Αγρίνιο.

Η νέα ΚΑΠ φέρνει πολύ σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς των επιδοτήσεων. Τα ιστορικά δικαιώματα έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και δεν ισχύουν πλέον. 
Τα νέα δικαιώματα θα υπολογιστούν με βάση τη δήλωση του ΟΣΔΕ 2015. Το ΟΣΔΕ 2015 είναι καθοριστικό λόγω εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ (2015-2020) για την απόκτηση νέων δικαιωμάτων για την πενταετία. 
Προσοχή: Όλοι ανεξαιρέτως οι δικαιούχοι για να λάβουν τα νέα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης της περιόδου 2015-2020 θα πρέπει το αργότερο μέχρι 15.5.2015 να έχουν υποβάλει την αίτηση τους στο ΟΣΔΕ με αναλυτικό και ακριβή προσδιορισμό των αγροτεμαχίων, ώστε αυτά να καταταγούν στις τρεις περιφέρειες (βοσκότοποι, αροτραίες, δενδρώνες) και να γίνει ο υπολογισμός των νέων δικαιωμάτων τους. 
Εάν δεν υπάρξει εμπρόθεσμη δήλωση ενός δικαιούχου δεν θα υπάρξει υπολογισμός δικαιωμάτων για τη γη που καλλιεργεί και τα ζώα που εκτρέφει, ανεξάρτητα εάν είχε ή όχι ιστορικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα την οριστική απώλεια επιδοτήσεων.
Το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων είναι οριακό και οι παραγωγοί, προκειμένου να αποφύγουν καθυστερήσεις και λάθη που μπορεί να αποδειχθούν μοιραία και να οδηγήσουν σε απώλεια επιδοτήσεων, οφείλουν να τα ακολουθήσουν με ακρίβεια. Το χρονοδιάγραμμα είναι συγκεκριμένο και δεν θα υπάρξουν παρατάσεις. Οι αγρότες, συνεπώς, θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες και τη διαδικασία της Ένωσης Αγρινίου, ώστε να διασφαλίσουν τα δικαιώματα που τους αναλογούν μέχρι το 2020, τα οποία και θα αποτελέσουν τη βάση για μια δεκαετία επιπλέον. 
Η προθεσμία υποβολής της 1ης φάσης των δηλώσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο εκτάσεων και ζώων του ΟΣΔΕ είναι απαραίτητο να γίνει μέχρι τις στις 31 Μαρτίου 2015. 
Η 2η φάση λήγει μέχρι τις 15/05/2015 και δηλώνονται τυχόν συμπληρωματικά στοιχεία που αφορούν καλλιέργειες, μισθωτήρια κλπ. 
Στην συνέχεια βάση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ, γίνεται ο υπολογισμός των προσωρινών δικαιωμάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η διανομή στους παραγωγούς από τα ΚΕΑ. 
Μετά την διανομή των προσωρινών δικαιωμάτων υποβάλλονται τυχόν ενστάσεις από τους παραγωγούς. 
Τέλος αφού ενσωματωθούν τα αποτελέσματα των ενστάσεων καθώς και τα βοσκοτόπια που θα έχουν προκύψει από τα νέα διαχειριστικά σχέδια υπολογίζονται τον Αύγουστο τα οριστικά δικαιώματα για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή τον Οκτώβρη. 
Το εκκαθαριστικό 2014 είναι απαραίτητο έγγραφο για την έναρξη όλης της διαδικασίας. 
Η Ένωση Αγρινίου, ως πιστοποιημένος φορέας, αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ και, με τις υπηρεσίες που έχει αναπτύξει και τη συσσωρευμένη εμπειρία του στελεχιακού της δυναμικού, εγγυάται την ταχεία και χωρίς λάθη ολοκλήρωση της ιδιαίτερα πολύπλοκης και εξαιρετικά δύσκολης αυτής διαδικασίας. 
Για την καλύτερη ενημέρωση και προετοιμασία των αγροτών, η Ένωση Αγρινίου έχει προγραμματίσει μια σειρά από ημερίδες σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους και την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας: 
Στην Κατούνα, στο πρώην δημαρχείο Μεδεώνος, την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στις 19.30 
Στον Αστακό, στο δημαρχείο, σε συνεργασία και με την Ένωση Ξηρομέρου, την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου στις 19.30 
Στη Βόνιτσα, στο δημαρχείο, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι 
Στην Αμφιλοχία, στο δημαρχείο, το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, στις 11.30 το πρωί 
Στο Χαλκιόπουλο, στον ορεινό Βάλτο, στο πρώην δημαρχείο, την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, στις 11.30 το πρωί και 
Στο Αγρίνιo, στο Παπαστράτειο Μέγαρο, την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, στις 7.30 το απόγευμα. 
Η παρουσία των αγροτών κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: