Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

6 συμβουλές ασφάλειας για τα Κοινωνικά Δίκτυα

Είστε έτοιμοι για εκείνο το ταξίδι στην Αμερική που σχεδιάζετε τόσο καιρό; Θέλετε να το πείτε σε όλο τον κόσμο; Αρκεί να αναρτήσετε το γεγονός μαζί με τον ενθουσιασμό σας στην αγαπημένη σας ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
“Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα κάνουμε επιτέλους αυτό το ταξίδι…” περιμένετε! Αν ανακοινώσετε δημόσια ότι φεύγετε για ένα μεγάλο ταξίδι στο εξωτερικό είναι σαν να βάζετε μια μεγάλη πινακίδα νέον που να λέει “Ελάτε να μας ληστέψετε, θα λείψουμε αρκετές εβδομάδες. Με την ησυχία σας!”
Μπορεί τα κοινωνικά δίκτυα να είναι ένα ιδανικό μέσο επικοινωνίας με τους φίλους και την οικογένειά σας, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον σας με πολλούς τρόπους. Παρακάτω θα βρείτε μερικές απλές συμβουλές για μεγαλύτερη ασφάλεια όταν χρησιμοποιείτε τα κοινωνικά δίκτυα.
Να είστε διακριτικοί. Να προσέχετε τι γράφετε στη σελίδα του προφίλ σας, στα φόρουμ, στα μηνύματα ή σε άλλες μορφές ηλεκτρονικής επικοινωνίας για να αποτρέψετε την πιθανή κλοπή της ταυτότητάς σας και να αποφύγετε άλλες απειλές. Πληροφορίες, όπως το όνομα και η επαγγελματική σας ιδιότητα, διευθύνσεις, τηλέφωνα, ημερομηνία γέννησης κτλ. είναι επικίνδυνο να εκτίθενται δημόσια. Να είστε πιο γενικόλογοι στις αναρτήσεις και τις πληροφορίες που δημοσιεύετε ώστε να μην μπορούν οι κακόβουλοι χρήστες να τις χρησιμοποιήσουν εύκολα εναντίον σας.
Η επιφυλακτικότητα πρέπει να σας γίνει δεύτερη φύση. Παρόλο που οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτες με πλήθος χρήσιμων και άχρηστων πληροφοριών, είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο τι αποκαλύπτετε για τον εαυτό σας. Οι χρήστες συνήθως λένε ψέματα που εξυπηρετούν το προσωπικό τους συμφέρον ή διαδίδουν αναληθείς πληροφορίες από άγνοια.
Σκεφτείτε πριν εκφράσετε άποψη. Μην φέρεστε απερίσκεπτα. Αν και το Internet παρέχει ένα μικρό βαθμό ανωνυμίας, τα πράγματα μπορεί να εκτραπούν μερικές φορές και να στραφούν εις βάρος σας. Τέτοια παραδείγματα είναι χυδαιότητες, προσβολές ή λεκτικές επιθέσεις εναντίον σας. Φερθείτε ψύχραιμα και επαγγελματικά. Με απλά λόγια, σκεφτείτε πριν πληκτρολογήσετε.
Επαγγελματισμός πρέπει να χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά σας. Η ανάρτηση φωτογραφιών στο προφίλ σας στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να έχει πλάκα, αλλά μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη. Μερικές φορές, πολύ επικίνδυνη. Και, μερικές φορές, περισσότερο επικίνδυνη από όσο μπορούσατε να φανταστείτε. Πριν λοιπόν “ανεβάσετε” φωτογραφίες από τα τρελά πάρτι της φοιτητικής σας ζωής, θυμηθείτε ότι μπορεί να τις δει ο μελλοντικός εργοδότης σας και να αλλάξει γνώμη για την πρόσληψή σας. Μπορεί ο άντρας ή η γυναίκα των ονείρων σας να σχηματίσει λάθος άποψη για σας. Κρατήστε επαγγελματικό ύφος και, φυσικά, μην δημοσιεύετε γυμνές φωτογραφίες.
Να είστε πάντα σε εγρήγορση – Θυμάστε τις παλιές καλές μέρες της υπηρεσίας άμεσων μηνυμάτων AOL(TM), πριν κυκλοφορήσει η ανεξάρτητη εφαρμογή; (Αν όχι, μάλλον είμαι πολύ μεγάλος). Τέλος πάντων, σκεφτήκατε ποτέ ότι το άτομο με το οποίο συνομιλείτε ίσως να μην είναι αυτός/αυτή που λέει ότι είναι; Σίγουρα έχετε ακούσει τέτοιες ιστορίες. Ενώ νομίζετε ότι συνομιλείτε με μια όμορφη εικοσάχρονη, στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν άντρα που προσπαθεί να υποκλέψει τα προσωπικά σας δεδομένα και να τα χρησιμοποιήσει εναντίον σας. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι χρήστες να κρύβουν την πραγματική τους ταυτότητα προσποιούμενοι κάποιον άλλο. Και μέχρι να επαληθεύσετε με κάποιο τρόπο τις πληροφορίες που σας δίνουν για την ταυτότητά τους, μην αποκαλύπτετε ποτέ προσωπικές, τραπεζικές ή επαγγελματικές πληροφορίες.
Ελέγξτε τις ρυθμίσεις για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων σας. Τα κοινωνικά δίκτυα δυστυχώς επιτρέπουν ακόμη και στους χρήστες που δεν ανήκουν στους “φίλους” σας να βλέπουν τις πληροφορίες που δημοσιεύετε. Ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμες οδηγίες/κανόνες για την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου. Αντίθετα με τη Συμφωνία άδειας χρήσης τελικού χρήστη η οποία εμφανίζεται κατά την εγκατάσταση εφαρμογών, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να ρίξετε μια ματιά στις ρυθμίσεις που διαθέτει το κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιείτε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Καθορίστε με σαφήνεια τους όρους για την επεξεργασία των πληροφοριών σας κτλ.
Σίγουρα τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένας μοναδικός τρόπος να επικοινωνείτε με το κοινωνικό σας περιβάλλον και αν είστε λίγο προσεκτικοί με τις πληροφορίες που δημοσιεύετε, τότε θα μπορέσετε να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα από τους κακόβουλους χρήστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: