Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Η Ματαράγκα γιορτάζει τα Λαζάρια

Η Ματαράγκα Αγρινίου με τη στήριξη του Δήμου Αγρινίου και τη συμμετοχή Συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα γιορτάζει τα Λαζάρια 2015.
Ο εορτασμός διαρκεί δύο ημέρες Πέμπτη 2 Απρίλιου 2015 και Παρασκευή 3 Απρίλιου 2015 με κορυφαία εκδήλωση την Παρασκευή παραμονή του Λαζάρου και ώρα 6μ.μ.
Ματαράγκα τόπος χαϊδεμένος απ’ το Θεό. Ψηλά έχει την κορυφογραμμή του Αράκυνθου «Κυματιστή σαν φουρτουνιασμένη θάλασσα» απ’ τους χειμωνιάτικους γαρμπήδες, αλλού είναι απότομη κι αλλού χαμηλώνει απαλά.
Κατάφυτος ο Αράκυνθος με ωραία και μεγάλα δάση πλατύφυλλης βελανιδιάς και καστανιάς. Κάτω στα πόδια της η Ματαράγκα έχει τη λίμνη Τριχωνίδα, τον μεγαλύτερο καθρέφτη του ουρανού της Ελλάδας.
Απέναντι απ’ τη Ματαράγκα η πόλη του Αγρινίου με ιστορία αιώνων και έντονη πολιτιστική δραστηριότητα δίνει ένα δυνατό παρόν. Η αισθητή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής καθώς και η έμφαση που δίνεται στη διαμόρφωση του πολιτιστικού γίγνεσθαι καθιστούν το Αγρίνιο πόλη ζωντανή και σημείο αναφοράς για τα γράμματα τις τέχνες και τις επιστήμες. Στο Δήμο Αγρινίου ανήκει διοικητικά η Ματαράγκα και στηρίζει τα Λαζάρια.
Και πίσω ακριβώς απ’ τον Αράκυνθο η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Ολόκληρη η πόλη και τα μνημεία της φέρνουν τη σφραγίδα της Εξόδου. Πόλη φορτωμένη Ιστορία πόλη θυσίας, πόλη γεμάτη μνημεία. Μπαίνοντας στην πόλη βλέπεις την καθημερινότητα να ξετυλίγεται δίπλα τα σπίτια του Παλαμά, του Ραζηκώτσικα, του Τρικούπη, γύρω απ’ την πλατεία των πέντε πρωθυπουργών, γύρω απ’ τα σπίτια των ποιητών της λιμνοθάλασσας.
Η ζωή κυλά με εικόνες απ’ την απέραντη απ’ την απέραντη λιμνοθάλασσα και το χρωματισμένο δειλινό.
Η πόλη τ’ αλατιού, της τσιπούρας, του λαυρακιού, του γωβιού, των πελάδων, των ιβαριών, κουβαλάει ένα βαρύ φορτίο στους ώμους της.
Πόλη Ιερή ντύνεται τις παλιές κεντημένες φορεσιές και με τις ομορφιές της άνοιξης τη μέρα των Βαΐων τις γιορτές Εξόδου, ένα μνημόσυνο για τους ήρωες της Εξόδου του 1826.
Κι η Ματαράγκα παραμονή κι ανήμερα του Λαζάρου μνημόσυνο για όλους τους πεσόντες στην Έξοδο, για τους κλέφτες τ’ Αράκυνθου που πολέμησαν τη βραδιά της εξόδου.
Ο Αράκυνθος υπήρξε «κοιτίδα» και ορμητήριο κλεφτών. Οι κλέφτες του Ζυγού είναι εκείνοι που έσπειραν και κράτησαν την ιδέα της εξέγερσης.
Οι ξωμάχοι του Αράκυνθου είναι εκείνοι που υποδέχτηκαν τους εξοδίτες χτυπώντας Λαζάρια, τους περιποιήθηκαν τους έκαναν το τραπέζι , τους ξεκούρασαν για να συνεχίσουν το δρόμο τους προς τη Ντερβέκιστα.
Σας περιμένουμε παραμονή του Λαζάρου και ώρα 5:30 μ.μ. στην πλατεία του χωριού.
Ελάτε να καμαρώσετε αρματωμένους στην παρέλαση και στους χορούς.
Ελάτε να αποδώσουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές της Εξόδου.
Ελάτε ν’ ακούσετε το Μοιρολόγι των Μεσολογγιτών απ’ την Κυρία Αγγελική Ντόβα- Μαλάμου.
Ελάτε να ακούσετε τα Λαζάρια μας να διαλαλούν την Ανάσταση του γένους μας.
Ελάτε γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε ό, τι

«Την πανώρια λευτεριά κανένας μη ξεχάσει πως ακριβά οι Μεσολογγίτες την έχουν αγοράσει.»

Εκ Μέρους του Προοδευτικού Συλλόγου Ματαράγκας
Η πρεσβυτέρα και Σχολική Σύμβουλος
Καλλιόπη Σαλάππα- Μπανάκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: