Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Νικολάου στα Καραχαλείκα Γαβαλούς

Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr

Σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό και κατά την Αγιορείτικη τάξη τελέστηκε σήμερα το πρωί ο όρθρος, η ακολουθία του Αγιασμού και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσιον του Αγίου Νικολάου στα Καραχαλείκα Γαβαλούς.
Κάτοικοι της πάλε ποτέ ιστορικής παλαιάς Γαβαλούς καθώς και απόγονοι αυτών αλλά και κάτοικοι των γύρω περιοχών προσήλθαν προκειμένου να τιμήσουν τον πολυαγαπημένο τους Άγιο και Προστάτη, καθώς και να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο λείψανό του.
Πολλοί δε από αυτούς ανέβηκαν με τα πόδια προκειμένου να ξεπληρώσουν το δικό τους τάμα.
To Παρών έδωσε και ο πρόεδρος της Γαβαλούς κ εκπροσωπώντας παράλληλα τον Δήμο Αγρινίου, Ανδρέας Τσούφης
Η Ακολουθία του όρθρου ξεκίνησε στις 07:00 λίγο μετά κατά τα αγιορείτικα πρότυπα τελέστηκε η ακολουθία του Αγιασμού και ύστερα η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ΄αρτοκλασίας, ενώ διαβάστηκαν και τα καθιερωμένα κόλλυβα του Αγίου.
Στο τέλος τελέστηκε κτητορικό μνημόσυνο-τρισάγιο εις μνήμην του πρώτου κτήτορος του Ναού Σπυρίδωνος Καραχάλιου , της οικογενείας του καθώς και των θανόντων απογόνων του όπου έχουν ενταφιαστεί πέριξ του Ναού.
Μετά το πέρας των ακολουθιών προσφέρθηκα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα σε όλους τους παρευρισκόμενους καθώς επίσης και ευλογία-ενθύμιο της πανηγύρεως
Ο πρώτος Ναός κτίστηκε από δωρεά του Σπυρίδωνα Καραχάλιου το 1902 εις τιμήν του Αγίου Νικολάου επ. Μύρων της Λυκείας του Θαυματουργού σε ελαιώνα που παραχωρήθηκε από τον ίδιο και συντηρήθηκε από την οικογένεια του και τα τέκνα του.
Μέχρις ότου περί το 1980 όπου με σύμφωνη γνώμη του υπεραιωνόβιου εγγονού του και επίσης δωρητή ανακαινίστηκε και μεγάλωσε σε μέγεθος ο Ναός χρησιμοποιώντας την πέτρα του πρώτου Ναού.
Λόγω του δύσβατου της περιοχής το εκκλησάκι πανηγυρίζει στην μετακομιδή των Λειψάνων του Αγίου στις 20 Μαΐου καθ΄ εκάστου έτους.
Εορτή ανάμνησης βέβαια που από περιοχή σε περιοχή διαφέρει ημερομηνιακά ανάλογα με την παράδοση σύμφωνα με την οποία λέγουν την ημερομηνία που πέρασαν τα λείψανα του Αγίου ταξιδεύοντας για την Ιταλία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: