Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Φόρος τιμής και μνήμης σε έναν οπλαρχηγό της επανάστασης

Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr
Σήμερα Ε' Κυριακή των Νηστειών ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Μεσολογγίου, ο παλαιότερος ναός της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αθανάσιος-Ραζή-Κότσικας γέμισε αρματωμένους που θέλησαν να αποδώσουν φόρο τιμής στον Γενικό Οπλαρχηγό των Εξοδιτών και Ελευθέρων Πολιορκημένων Αθανάσιο Ραζή-Κότσικα ο οποίος έπεσε κατά την ηρωική εκείνη νύχτα της Εξόδου καθώς ηγήταν ενός εκ των τριών τμημάτων που πραγματοποίησαν την Ηρωική Έξοδο.

Γυναίκες, άνδρες και παιδιά ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και αρματωμένοι με τα όπλα των προγόνων τους συμμετείχαν στην Θεία Μυσταγωγία με βαθειά κατάνυξη και όλοι τους μετέλαβαν των αχράντων μυστηρίων του Σωτήρος και Λυτρωτού Ιησού Χριστού.

Της Θείας Λειτουργίας προεξείχε ο Ιεροκήρυκας του Μητροπολιτικού Ναού των Αθηνών και Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου πλαισιωμένος από τον εφημέριο του Ιερού Ναού Πρωτ. π. Νικόλαο Ζωγράφο.


Ο Αρχ. Χρυσόστομος ομιλώντας προς τους πιστούς μεταξύ άλλων τόνισε πως ο χριστιανός δεν πρέπει να απογοητεύεται και να απελπίζεται παίρνοντας παράδειγμα και αφορμή από την σημερινή ημέρα που είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαρία την Αιγυπτία η οποία μέσω της μετάνοιας κέρδισε όχι μόνο την σωτηρία της ψυχής της αλλά και την μεγάλη παρρησία της Αγιότητος ενώπιον Θεού και ανθρώπων γενομένη παράδειγμα προς μίμηση...

Η μετάνοια είναι μια σύνθετη λέξη η οποία αποτελείται από το ''μετά'' και το ''νοώ'' που αφού νοήσω, καταλάβω, αντιληφθώ μετατρέπομαι σε έναν άνθρωπο κατά Χριστόν και δια Χριστόν γεμίζοντας Θεία Χάρι.

Επίσης ο Αρχιμανδρίτης πατέρας Χρυσόστομος συνεχάρη την πρωτοβουλία του συλλόγου και τους επαίνεσε που στους καιρούς που διανύουμε τελούν δια Χριστόν Ζωή και τιμούν τους προγόνους τους που αγωνίστηκαν και έπεσαν ηρωικώς για τα Ιερά και τα Όσια της Πατρίδος μας.

Ο π. Νικόλαος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Αρχ. π. Χρυσόστομο που για μια ακόμη φορά επισκέφθηκε την Ιερά Πόλη στην οποία και θα μιλήσει το βράδυ στον τελευταίο κατανυκτικό εσπερινό. Ενώ ο σύλλογος δια μέσω του Προέδρου του, του απέμεινε πάπυρο ''Τιμής ένεκεν''.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας κλήρος και λαός μετέβησαν με πομπή υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου συνοδευόμενοι από τους αρματωμένους αλλά και από τις πολιτειακές, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές του τόπου από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευούλας το οποίο είναι χτισμένο στην θέση της Αγίας Τραπέζης του τότε Ναού της Αγίας Παρασκευής επί περιόδου πολιορκιών του Μεσολογγίου στον χώρο της οποίας ελήφθη η απόφαση της Εξόδου Εις το όνομαν της Αγίας Τριάδος, όπου τελέσθηκε τρισάγιο από τους προαναφερόμενους Ιερείς πλαισιωμένων από του πρωτ. πατρός Ανδρέα Καππέ και συμπροσευχομένου του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Αρχ. Επιφάνειου Καραγεώργου.

Μετά το πέρας του τρισάγιου και αφότου μίλησε σχετικώς η Αντιπρόεδρος του συλλόγου Μεσολογγιτών Αθανασίου Ραζη-Κότσικα Ειρήνη Βούλγαρη για τον μεγάλο αυτό οπλαρχηγό της Εθνικής παλιγγενεσίας αλλά και για το σημείο στο οποίο ελήφθη η απόφαση της Εξόδου η πομπή κατέληξε στον Κήπο των Ηρώων όπου είναι θαμμένα οστά πάνω από 1.500 πεσόντων προμάχων της Ιεράς Πόλεως όπου ο Πρόεδρος του Συλλόγου, πολιτειακές, στρατιωτικές αρχές αλλά και η κ. Απαλκοβα Τατιάνα εκπροσωπώντας το Επίτιμο Προξενείο της Ρώσικης Ομοσπονδίας στην Πελοποννήσο με αρμοδιότητα των νομών Αχαΐας και Ηλείας αλλά και η πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαπολιτισμικών Σχέσεων Σινελνίκοβα Μιλένα κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του οπλαρχηγού Αθανάσιου Ραζη-Κότσικα.

Οι τελευταίες εθυμοτυπικά αλλά και αποτελώντας φόρο τιμής κατέθεσαν από κοινού στεφάνι και στο μνημείο των Ρώσων Φιλελλήνων όπου έπεσαν στο Μεσολόγγι υπέρ της Ελευθερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: