Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Πτώση Mirage: Ξύπνησαν οι μνήμες που πονάνε

Ο θάνατος του Σμηναγού Γεώργιου Μπαλταδώρου ξύπνησε μνήμες από το παρελθόν. Μνήμες που πονούν περισσότερο από όλους τις οικογένειες των πεσόντων ηρώων. Γιατίτην κοινωνία μπορεί να είναι Αθάνατοι για τις οικογένειες τους όμως δεν απώλεσαν ποτέ τη θνητή τους ψυχή... Μία από αυτές τις μνήμες που ξύπνησε αυτές τις μέρες είναι το δυστύχημα του Νίκου Σιαλμά που πετούσε με ένα Mirage F-1.
Η μάχη του Σιαλμά
Ο Νίκος Σιαλμάς χάθηκε στον Αη Στράτη σε μια αερομαχία με δύο τουρκικά F-16. Εκείνος πετούσε μ΄ ένα Mirage F 1. Άνιση μάχη ,θα μπορούσε να είχε αποχωρήσει. Κανείς δεν θα τον κατηγορούσε γι΄ αυτό. Δεν το έκανε. Πήγε μέχρι το τέλος εκπληρώνοντας τον όρκο υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων που είχε δώσει.
Έγιναν από πολλές ελληνικές κυβερνήσεις “εκπτώσεις” σ΄ αυτά τα δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση η θυσία η δική του και τόσων άλλων συναδέλφων του δεν ακυρώνεται.Το μνημείο που φτιάχτηκε προς τιμή του νεκρού ήρωα στον Άη Στράτη, συνεχίζει να δέχεται “επισκέψεις” από τους συναδέλφους του Νίκου Σιαλμά, που πετούν πάνω από το νησί μόνο και μόνο για να τον χαιρετίσουν.
Στο παρακάτω βίντεο η ιστορία και η θυσία του Νίκου Σιαλμά, μέσα από φωτογραφίες και από την κατασκευή του μνημείου.
Ο Υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς κλήθηκε εκείνο το πρωινό με το Mirage F-1CG ''δεύτερης γενιάς'' όπως έχει επικρατήσει να λέγεται,να αναχαιτίσει το ολοκαίνουργιο τότε απόκτημα ''τρίτης γενιάς'' της Τουρκικής αεροπορίας το F-16C. Η αερομαχία έγινε κοντά στην περιοχή του Αγίου Ευστρατίου. Το Mirage F-1 είχε τη φήμη για όλη τη δεκαετία του 80 ότι δεν είχε χάσει αερομαχία στο Αιγαίο. Όμως η τεχνολογική διαφορά και η διαφορά σε ευελιξία των δύο αεροπλάνων ήταν χαώδης. Ο Νίκος ήταν αποφασισμένος να μην αφήσει τον Τούρκο να του ''πάρει την ουρά''. Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα όμως δεν εγκατέλειψε. Κατέβηκε χαμηλά στη θάλασσα για να τον δυσκολέψει και τράβηξε απότομα. Τράβηξε τόσο πολύ που υπερέβη τα όρια, το αεροσκάφος έχασε τη στήριξή του και καρφώθηκε στη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: