Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Εκπόνηση οριστικής μελέτης για το αρδευτικό δίκτυο της Μακρυνείας

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ένταξη στο ΠΔΕ της εκπόνησης μελέτης για το αρδευτικό της Μακρυνείας. «Το πρώτο βήμα έγινε. Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη.

 
Η δημιουργία αλλά και η ενίσχυση των υποδομών άρδευσης διευκολύνει την παραγωγική διαδικασία και αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την ικανοποίηση των αναγκών του αγροτικού πληθυσμού. Η υπογραφή της απόφασης έγκρισης ένταξης του έργου «Οριστική μελέτη αναμόρφωσης αρδευτικών δικτύων παραλίμνιων εκτάσεων λιμνών Λυσιμαχίας και Τριχωνίδας ζώνες 5-6 και 6Α» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ, είναι μια πράξη ουσιαστικής στήριξης της αγροτικής παραγωγής με τεράστια οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Ο πρωτογενής τομέας έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει τη λύση για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη όχι μόνο του Δήμου μας αλλά και ολόκληρης της Χώρας. Εκφράζω την ικανοποίηση μου και συγχαίρω τον κ. Λιβανό για τη δρομολόγηση του έργου. Επικροτούμε τις ενέργειες σας προκειμένου, ένα έργο που αποτελεί αίτημα των Αγρινιωτών, να γίνει πραγματικότητα. Επιτέλους, μπήκε το νερό στο αυλάκι», ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου.

Εγκρίθηκε η ένταξη στο ΠΔΕ του έργου της εκπόνησης οριστικής μελέτης για το αρδευτικό της Μακρυνείας προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ. Θετική κατάληξη είχαν οι συνεχείς συνεργασίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού με τα συναρμόδια υπουργεία και τους τοπικούς φορείς για το αρδευτικό της Μακρυνείας.

  Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Σκάλκος, ενημέρωσε σήμερα τον κ. Σπήλιο Λιβανό ότι υπογράφηκε η απόφαση έγκρισης ένταξης του έργου «Οριστική μελέτη αναμόρφωσης αρδευτικών δικτύων παραλίμνιων εκτάσεων λιμνών Λυσιμαχίας και Τριχωνίδας ζώνες 5-6 και 6Α» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ολικού προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για το σύνολο των αγροτών της Μακρυνείας, το οποίο αποτελούσε αίτημα των φορέων της περιοχής, αλλά και του Δήμου Αγρινίου.

  Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη και επισήμανε τη σημασία που έχει το έργο για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς το πρώτο βήμα έγινε και η υλοποίηση του έργου έχει πλέον δρομολογηθεί. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπήλιος Λιβανός όλο το προηγούμενο διάστημα είχε συνεχείς επαφές και συνεργασία, με στόχο την ένταξη του έργου, με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή και τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γιώργο Παπαναστασίου.

  Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 11 Φεβρουαρίου 2020, σε συνάντηση όλων των εκπροσώπων των φορέων της περιοχής στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Αγρινίου, στις Παπαδάτες Μακρυνείας αναδείχθηκε η κρισιμότητα που έχει για την περιοχή, η υλοποίηση του έργου. Τότε ο κ. Λιβανός είχε αναλάβει να μεταφέρει στον κ. Καραμανλή το ψήφισμα που είχε εκδοθεί. Όπως είχε επισημάνει με δηλώσεις του ο κ. Λιβανός, ο κ. Καραμανλής από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την πρωτοβουλία φορέων και κατοίκων και δεσμεύτηκε για την υλοποίηση του έργου. Ακολούθησε πολύμηνη συνεργασία του κ. Λιβανού τόσο με τον ίδιο τον κ. Καραμανλή, όσο και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Καραγιάννη, οι οποίοι προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του ζωτικής σημασίας αυτού έργου για την περιοχή της Τριχωνίδας.

  Όπως επισημαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανός, ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων της περιοχής και η εφαρμογή ενός σύγχρονου σχεδίου γεωργικής αξιοποίησης, θα αυξήσει τις θέσεις απασχόλησης τόσο στη γεωργία όσο και στην κτηνοτροφία και κατά συνέπεια το οικογενειακό εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής. Παράλληλα, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων θα επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση και, συνεπώς, εξοικονόμηση νερού και θα συμβάλει γενικότερα στην προστασία του φυσικού αυτού πόρου. Κι επί πλέον θα διασφαλισθεί η προστασία του οικοσυστήματος των Λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμάχιας. Πυρήνας της πολιτικής μας αποτελεί η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και η οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: