Γραμματικού

Η Γραμματικού (Τοπική Κοινότητα Γραμματικούς - Δημοτική Ενότητα ΑΡΑΚΥΝΘΟΥ), ανήκει στον δήμο ΑΓΡΙΝΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “η Γραμματικού”. Έδρα του δήμου είναι το Αγρίνιο και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Γραμματικού ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Γραμματικούς, του πρώην Δήμου ΑΡΑΚΥΝΘΟΥ του Νομού ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.
Η Γραμματικού έχει υψόμετρο 80 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το όνομα του χωριού προέρχεται από το γραμματέα του Χασάν Αγά (διοικούσε την περιοχή επί Τουρκοκρατίας) ο οποίος ήταν Έλληνας. Το σπίτι ήταν στη Γραμματικού.
Η Γραμματικού πρωτοστάτησε την εποχή της Τουρκοκρατίας προσφέροντας παλικάρια της στον Αγώνα κάτω από τις διαταγές του Δημήτρη Μακρή. Αλλά και την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής οι αντιστασιακές ενέργειες των κατοίκων δεν ήταν λίγες. Μια από αυτές έφερε τέτοιο πλήγμα στους Γερμανούς που για αντίποινα έκαψαν όλη την Μακρυνεία, ενώ δεν ήταν λίγοι οι συμπατριώτες μας που οδηγήθηκαν στο θάνατο.
Λειτουργεί Δημοτικό σχολείο το κτίριο το οποίο είναι πέτρινο και χτίσθηκε το 1943 Νηπιαγωγείο και Παιδικός Σταθμός.
Ο πληθυσμός της Γραμματικού είναι 1300 κάτοικοι.
Εορτές – πανηγύρια – δραστηριότητες
Δύο είναι οι κύριες γιορτές της Γραμματικούς. Στις 14 Νοεμβρίου του Αγίου Φιλίππου που είναι και ο πολιούχος του χωριού και του Αγίου Πνεύματος οπότε γίνεται και πανηγύρι.
 Πολιτιστικός Σύλλογος
Λειτουργεί πολιτιστικός σύλλογος με την επωνυμία «Πρόοδος» ο οποίος σε συνεργασία με τον αθλητικό σύλλογο διοργανώνει πλούσιες εκδηλώσεις καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου με αποκορύφωμα τα «Αχίλλεια» που γίνονται κάθε καλοκαίρι.Εκτός των άλλων περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, λαϊκό ανώμαλο δρόμο, ποδηλατικούς αγώνες.
Πηγή στοιχείων: Γυμνάσιο Ματαράγκας 


Κέντρο νεότητος - Μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων 
Ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς και με την έγκριση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας, κατασκευάσθηκε εντός του 2013, το Κέντρο Νεότητας του Ιερού μας Ναού. Επίσης πέρα των ομιλιών, του κύκλου γυναικών, του Κύκλου μελέτης Αγίας Γραφής και του κατηχητικού σχολείου που θα γίνεται από την ερχόμενη Κατηχητική χρονιά εντός του Κέντρου Νεότητας, ο χώρος μας πλέον φιλοξενεί και ένα πρωτοποριακό, σύγχρονο Μουσείο Εκκλησιαστικών Κειμηλίων μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή αποτελούμενο από πολλά  Εκκλησιαστικά βιβλία παλαιοτέρων εποχών, 2 άπασες Ιερατικές στολές κεκοιμημένων πλέον Ιερέων που διηκόνησαν τον άνωθι Ιερό Ναό πριν πολλά χρόνια, Εκκλησιαστικά σκεύη και είδη λατρείας περασμένου αιώνα, από την ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.  
Ένα σύντομο οδοιπορικό στα εξωκκλήσια της Γραμματικούς Αιτωλ/νίας
Ο Ιερός Ναός Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς παραθέτει ένα μικρό οδοιπορικό στα εξωκκλήσια που έχει στην δικαιοδοσία του, καθώς και τις ανάλογες εργασίες που έγιναν την τελευταία διετία, έργα συντήρησης, επισκευής και αποκατάστασης ζημιών. Ευχόμαστε ο Απόστολος Φίλιππος να σκέπει όλους τους κατοίκους της Γραμματικούς, τους ευλαβείς δωρητές και όλον το κόσμο.
Το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος (Αγία Τριάδα)

Το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος (Αγία Τριάδα) είναι το πρώτο που αντικρίζει κανείς, ερχόμενος από Μεσολόγγι ή Αγρίνιο και όταν πρωτομπαίνει στο χωριό. Χτίστηκε το 1936 από τους κατοίκους της Γραμματικούς. Προσφάτως, εν έτει 2009 κατόπιν ενεργειών του Εφημερίου μας και των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ανακαινίσθηκε εσωτερικά ολοσχερώς. Συγκεκριμένα γκρεμίστηκαν οι κούφιες αμμακονίες, οι εσωτερικοί τοίχοι, έγινε αρμολόγηση και αμμοβολή εσωτερικά, διορθώθηκαν πολλές ατέλειες στο τέμπλο το οποίο και βάφτηκε, τοποθετήθηκε ηλεκτρικό ρεύμα που δεν υπήρχε, επιδιορθώθηκε η σκεπή που έβαζε νερά, αποκαταστάθηκε εσωτερικά το ταβάνι με καινούρια υλικά, βάφτηκε εξωτερικά καθώς επίσης και δενδροφυτεύτηκαν πλατάνια προς σκίωμα των προσκυνητών.
Το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους
Ένα από τα σημαντικότερα εξωκκλήσια της Γραμματικούς, όπου οι κάτοικοι σέβονται και ευλαβούνται είναι το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους το οποίο βρίσκεται στον κάμπο προς τη λίμνη Τριχωνίδα. Το εκκλησάκι αυτό χτίστηκε με αποκλειστικές δωρεές των κατοίκων της Γραμματικούς και στα τέλη του 2008 ανακαινίσθηκε και αυτό εκ βάθρων λόγω των πολλών καταστροφών που υπέστη από τον σεισμό της Τριχωνίδας τον Απρίλιο του έτους 2007. Πιο συγκεκριμένα επισκευάσθηκε η σκεπή και το εσωτερικό ταβάνι, γκρεμίστηκαν οι εσωτερικές τοιχοποιίες, τοποθετήθηκε εσωτερικό μεταλλικό πλέγμα σε όλους τους τοίχους, βάφτηκε εξωτερικά και εσωτερικά και τοποθετήθηκαν μεταλλικά στηρίγματα εντός του Ιερού Βήματος για να αποφευχθούν μελλοντικές ζημιές. Αξίζει να σημειωθεί ότι  στον Άγιο Χαράλαμπο τρέχουν με ευλάβεια πάρα πολλοί κάτοικοι του χωριού και με δάκρυα στα μάτια ικετεύουν μπροστά στη θαυματουργή εικόνα που αναπαριστά ολόσωμο τον Άγιο και αυτός, ακούει τους πόνους από τις καρδιές και επεμβαίνει θαυματουργικά.
Ο παλαιός και ιστορικός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής
Ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, είναι ο παλαιός Ναός του χωριού, πριν φτιαχτεί ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου Φιλίππου. Βρίσκεται σε ύψωμα , μέσα στα πεύκα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με απέραντη θέα τη λίμνη της Τριχωνίδας, το Αγρίνιο, τα χωριά του Δήμου Θεστιέων (Καινούργιο Παραβόλα..), το Παναιτωλικό όρος καθώς επίσης και τα βουνά της Ακαρνανίας. Χτίστηκε το έτος 1918, και εκεί στεγάζονταν και λειτουργούσε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής το δημοτικό σχολείο της Γραμματικούς. Το έτος 2007 έγινε αρμολόγημα και εξωτερική αμμοβολή και προσφάτως έγινε αρμολόγημα και εσωτερική αμμοβολή, συντήρηση και καθαρισμός του τέμπλου και αμμοβολή στο δάπεδο του Ναού.
Το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων (ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ)
Το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, είναι το πιο πρόσφατο χρονικά εκκλησάκι και αυτό χτίστηκε προ 20ετίας περίπου επί αειμνήστου π.Βασιλείου Κοτρώτσου, εφημερίου τότε της Γραμματικούς και κατόπιν ενεργειών των αειμνήστων κτητόρων του, της οικογενείας Κοτρώτσου οι οποίοι και παρείχαν δωρεάν και το οικόπεδο και τα έξοδα ανεγέρσεως. Είναι αφιερωμένο στους Αγίους Θεοδώρους και κάθε χρόνο πλήθος πιστών συρρέουν να προσκυνήσουν τη χάρη Τους.



Πηγή: www.apfilipposgrammatikous.blogspot.gr
Φωτογραφίες



Πηγή φωτογραφιών: Facebook, Panoramio,www.apfilipposgrammatikous.blogspot.gr

Παρακαλούμε τους φίλους του ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ NEWS αν διαθέτουν ιστορικό, φωτογραφικό ή οτιδήποτε θεωρούν χρήσιμο προς δημοσίευση υλικό να μας το στείλουν στο email makrinianews@gmail.com να το δημοσιεύσουμε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν εχω επισκευθει την Γραμματικου για να εχω αμεση αποψη, αλλα με αυτα που διαβαζω θα πρεπει να ειναι ενα μεγαλοχωρι με απολυτη συνεργασια μεταξυ τους. Και οπως λεει και ο λαος μας "λαος ενωμενος ποτε ηττιμενος", αυτο κυριαρχει και στην Γραμματικου Αιτωλοακαρνανισς. Θα πρεπει οποτε με δοθει η ευκαιρια να την επισκευθω! Συγχαρητηρια σε αυτον τον αγαπημενο λαο του Γραμματικου.

Αγρινιώτης είπε...

Συγχαρητήρια στον ιερέα σας ...Τον πάπα Σπυρο Ιωάννου.... Την αληθινή ψυχή του χωριού.. του οφείλουν πολλά οι Γραμματικιωτες!!!!!