Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Επιστολή σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews για την λίμνη Τριχωνίδα.

ΠΡΟΣ:
Βουλευτές Ν. Αιτ/νίας
κ. Μάριο Σαλμά
κ. Κωνσταντίνο Καραγκούνη
κ. Γιώργο Βαρεμένο
κ. Μαρία Τριανταφύλλου
κ. Θάνο Μωραΐτη
κ. Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση
κ. Νίκη Φούντα
κ. Νίκο Μωραΐτη
Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
κ. Απόστολο Κατσιφάρα
Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό


 Αθήνα, 23 Αυγούστου 2013

Αγαπητές Κυρίες, Αγαπητοί Κύριοι,
Σύμφωνα με το από 28.7.2013 δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews με τίτλο: «Βόμβες βυθού στην Τριχωνίδα», ένα απέραντο «νεκροταφείο πυρομαχικών» από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με περισσότερα από 10.000 διάσπαρτα βλήματα, βρίσκεται στον βυθό της λίμνης Τριχωνίδας, σύμφωνα με την έκθεση που καταρτίστηκε από πυροτεχνουργούς και κοινοποιήθηκε στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
Το οικοσύστημα της λίμνης διατρέχει σοβαρό κίνδυνο καθώς τα υποβρύχια πυρομαχικά έχουν κατασκευαστεί με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα όπως είναι ο χαλκός, το αλουμίνιο, ο ορείχαλκος κ.ά, τα οποία έχουν αρχίσει να οξειδώνονται και «μαζί με τα βαρέα μέταλλα απελευθερώνουν στο υδάτινο οικοσύστημα επικίνδυνα χημικά, όπως η πυρίτιδα, το θειάφι και ο τοξικός λευκός φώσφορος», σύμφωνα με όσα τόνισε ο έμπειρος πυροτεχνουργός Γιώργος Μουρελάτος στην εφημερίδα Realnews.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κα Τραμπάζαλη - ερευνήτρια από την Εταιρεία Προστασίας της Τριχωνίδας- κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή μόλυνση της ιχθυοπανίδας που απειλεί τη δημόσια υγεία καθώς μολύνονται το νερό αλλά και τα ψάρια που ζουν στο λιμναίο οικοσύστημα από τα υποβρύχια πυρομαχικά. Χαρακτηριστικά επισημαίνει «Οι επικίνδυνες ουσίες επηρεάζουν ολόκληρη τη βιοποικιλότητα. Θα πρέπει να ελεγχθεί άμεσα εάν αυτές οι ουσίες επηρεάζουν την ιχθυοπανίδα της λίμνης, καθώς στη περιοχή υπάρχει εκτεταμένη αλιεία».
Καθημερινό κίνδυνο όμως διατρέχουν και οι ψαράδες, αγρότες και κάτοικοι της περιοχής της λίμνης αφού σύμφωνα με διάφορες αναφορές περιστατικών που έχουν καταγραφεί απειλείται η ασφάλειά τους αφού στο παρελθόν έχουν τραυματιστεί δεκάδες άνθρωποι από τα διάσπαρτα βλήματα «Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται δεκάδες περιστατικά με "ορφανά" πυρομαχικά που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης» όπως τόνισε ο αστυνομικός διοικητής Θέρμου κ. Αντωνίου στην εφημερίδα Realnews.
Θεωρώ ότι το πρόβλημα όπως καταγράφεται και στο δημοσίευμα με στοιχεία από επιστημονικούς φορείς πρέπει να απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές πριν εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και ασφάλειας της ζωής για τους κατοίκους της Μακρυνείας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Πιστεύω ακόμη, ότι η ευαισθησία στα γενικότερα περιβαλλοντολογικά θέματα που πρέπει να απασχολούν όλους μας και παρά την οικονομική κρίση, οφείλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα και ύστερα από σχετικές μελέτες των αρμοδίων υπηρεσιών να μεθοδευτούν οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του.
Απευθύνομαι σε εσάς Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Περιφερειάρχα και κύριε Δήμαρχε, με το θεσμικό σας ρόλο, για την ανάδειξη του προβλήματος, την ιεράρχησή του στο πλαίσιο του προγραμματισμού των δράσεων του Δήμου Αγρινίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όλων των αρμοδίων υπηρεσιών για τη διάσωση της ιχθυοπανίδας της λίμνης και την προστασία της δημόσιας υγείας.
  
Μετά τιμής,
Ράνια Τσοπανά
Απόφοιτος Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Α - ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Μέλος ΔΣ Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας
Μέλος ΔΣ Συλλόγου Γαβαλιωτών Αθήνας

e-mail: raniaaa_t@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: