Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Hellas Rally Raid 2014



 


 
Περισσότερες φωτογραφίες εδώ
Δυνατές συγκινήσεις έζησαν για μια ακόμα χρονιά όσοι παρακολούθησαν το «Hellas Rally Raid» (www.hellasrally.org) που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Ναυπακτίας και της Μακρυνείας από τις 6 έως τις 11 Μαΐου. Πρόκειται για ένα  μεγάλο αγώνα ταχύτητας αλλά και «επιβίωσης» μέσα από  12 ειδικές διαδρομές  2500 χιλιομέτρων που διήνυσαν οι αγωνιζόμενοι στα εντυπωσιακότερα τοπία της Στερεάς Ελλάδας. Συνολικά  220 πληρώματα από 18 χώρες του κόσμου διέσχισαν διαδρομές απάτητες από αγώνα για χρόνια.
Ο αγώνας είχε εκτεταμένη κάλυψη από διεθνή έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενώ υπήρχε καθημερινή ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στον τερματισμό   μέσω on line streaming . Η χρονομέτρηση πραγματοποιήθηκε από τους επίσημους χρονομέτρες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος «Enduro» και του Πανελληνίου πρωταθλήματος Rally, την καταξιωμένη εταιρία «Infomega», παρέχοντας ζωντανά αποτελέσματα και κατάταξη στον τερματισμό κάθε ειδικής κατηγορίας.
Ταυτόχρονα διεξήχθη το «2o Hellas Adventure Rally», μια περιπέτεια σε διαδρομές της περιοχής για μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού, τετράτροχα και αυτοκίνητα 4Χ4.
Στις 11 Μαΐου ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο όρος Αράκυνθος (Ζυγός) σε μια διαδρομή που ξεκίνησε από το βενζινάδικο AVIN του Βασίλη Πολύζου στην Καψοράχη διέσχισε την Μεσάριστα κατέληξε στο Μεσολόγγι κι από κει στην Ναύπακτο.
Λίγα λόγια για τα Rally Raid:
Ο τίτλος τα λέει όλα: Cross Country για να διασχίσεις την εντυπωσιακή περιοχή – Rally για να αναπτύξει υψηλές ταχύτητες – και Raid που εγγυάται μία ανεπανάληπτη περιπέτεια με τη μορφή. επιδρομής!
Τα Rally Raid βασίστηκαν στις μεγάλες εξερευνήσεις. Όμως, η εξερεύνηση μιας περιοχής με το όχημα, είτε είναι αυτοκίνητο, είτε μοτοσικλέτα, δεν αρκούσε. Ο συναγωνισμός ανεβάζει την αδρεναλίνη  και το στοιχείο του χρόνου και άρα της ταχύτητας πρωταγωνιστεί στις απάτητες περιοχές. Λόγω των μεγάλων αποστάσεων που καλύπτουν, η στρατηγική μαζί με την οργανωμένη οδήγηση φέρνουν τα πληρώματα πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η πλοήγηση , η ταχύτητα και το ένστικτο παίζουν καθοριστικό ρόλο. Η διαδρομή εξελίσσεται σε δρόμους ανοικτούς στην κυκλοφορία και σε έδαφος κάθε είδους. Στόχος είναι η διάσχιση και τα πολλά χιλιόμετρα. Τα χωμάτινα και τα εντελώς εκτός δρόμου κομμάτια αποτελούν καθημερινότητα.
Τα πληρώματα (οδηγός – συνοδηγός για τα αυτοκίνητα και αναβάτης για τις μοτοσικλέτες) παραλαμβάνουν ένα αναλυτικό και προσεκτικά γραμμένο road book πριν από κάθε σκέλος – συνήθως το προηγούμενο βράδυ – που αφορά την άγνωστη διαδρομή που θα κινηθούν. Αφού  μελετήσουν και κρατήσουν τις απαραίτητες σημειώσεις ξεκινούν το σκέλος με στόχο να καλύψουν την απόσταση είτε σε προκαθορισμένο χρόνο, αν πρόκειται για απλή διαδρομή, είτε το ταχύτερο δυνατό, αν πρόκειται για επιλεγμένη διαδρομή. Το μέγεθος των επιλεγμένων διαδρομών είναι μεγάλο. Κυμαίνεται από 500 έως 2000 χλμ. με  μόνο περιορισμό την ανάγκη για πρόβλεψη ανάπαυσης, διάρκειας τουλάχιστον 8 ωρών, έπειτα  από διάρκεια οδήγησης μεταξύ 12 και 20 ωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: