Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Εθελοντές… σε αναμονή

Στα χαρτιά οι Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί σε Παραβόλα - Γαβαλού, …στα αζήτητα οι 72 Εθελοντές Πυροσβέστες.  Έκκληση απ’ τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών κ. Σεραφείμ Τσιουγκρή για επίσπευση των διαδικασιών.
Φώτο από την παρουσίαση του προγράμματος
 Φθινοπωρινό είναι και σήμερα το σκηνικό του καιρού, …δεν είναι όμως μακριά οι καύσωνες και οι αναμενόμενες στην Αιτωλοακαρνανία πυρκαγιές. Μην ξεχνάμε ότι ο νομός μας έχει τη θλιβερή πρωτιά σε αριθμό εκδήλωσης πυρκαγιών, πολλές απ’ τις οποίες οφείλονται σε εμπρησμό, δυστυχώς και από πρόθεση. Το μόνο που περιμέναμε να έχει αλλάξει τη φετινή χρόνια, ήταν η λειτουργία των δυο Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών, σε Παραβόλα και Γαβαλού. Και η αλήθεια είναι ότι με ανακοινώσεις, με φιέστες, με επισκέψεις ακόμη και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, «πούλησαν» ως δεδομένη τη λειτουργία των δυο Σταθμών. Η πραγματικότητα, όμως, είναι εντελώς διαφορετική…
Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη στον antenna-star 105.8 και στην εκπομπή «Στον Ορίζοντα των Γεγονότων» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών κ. Σεραφείμ Τσιουγκρής, που έχοντας «πολιτογραφηθεί» Αγρινιώτης ανέλαβε προσωπικά τα δυο τελευταία χρόνια να κινητοποιήσει δυνάμεις και να αγωνιστεί για την ίδρυση αυτών των Σταθμών, όχι μόνο δεν λειτουργούν, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το τυπικό της ίδρυσής τους (εκκρεμεί η μια από τις τρεις υπογραφές υπουργών).

Στην περιοχή της Μακρυνείας δε, όπου και το περασμένο φθινόπωρο έγινε η… μεγάλη εκδήλωση για την παράδοση οχημάτων, παρουσία του Αρχηγού και τοπικών παραγόντων, τα οχήματα είναι καθηλωμένα, καθώς,  σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Τσιουγκρής, …επιτήδειοι έκλεψαν τα καύσιμα, αλλά και τη μπαταρία από το ένα όχημα! Σε ότι αφορά τις στολές και τον λοιπό εξοπλισμό, μέχρι στιγμής οι Εθελοντές Πυροσβέστες έχουν εισπράξει μόνο τις καλές προθέσεις των αρμοδίων!
Επίδειξη ομάδας πυροσβεστών στην Γαβαλού
Με την ίδρυση και λειτουργία των δυο Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών, πάντως,  ενισχύεται σημαντικά και ουσιαστικά το ίδιο το Σώμα, ταυτόχρονα δε ισχυροποιείται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Σημειώνουμε ότι ο εθελοντής πυροσβέστης, εκτός απ’ την πιστοποιημένη εκπαίδευση, έχει ασφαλιστική κάλυψη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, βαθμολογική εξέλιξη, ηθικές και υλικές αμοιβές για εξαιρετικές πράξεις, δυνατότητα εισαγωγής στο Πυροσβεστικό Σώμα μετά από ευδόκιμη υπηρεσία τριών ετών!
Ο θεσμός έχει συμπληρώσει 20 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας και αποστολή του είναι η ασφάλεια και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως του δασικού πλούτου της χώρας, από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και άλλων καταστροφών. Οι εθελοντές πυροσβέστες δεν στοιχίζουν τίποτε στο κράτος, προσφέρουν όμως πάρα πολλά. Είναι πλήρως ενταγμένοι στη δομή του Πυροσβεστικού Σώματος, υποχρεωτικά εκτελούν υπηρεσία τριών οχταώρων την εβδομάδα (ή και περισσότερο αν το επιθυμούν) καλύπτοντας οργανικά κενά και με την νομοθετική αναβάθμιση του θεσμού, λειτουργούν υπό καθεστώς «υπηρεσίας», με πλήρη εκπαίδευση και προστασία.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στη χώρα μας υπάρχουν αρκετά Εθελοντικά Κλιμάκια, αλλά μόλις τρεις Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί, οι δυο εκ των οποίων στην Αιτωλοακαρνανία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: