Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Επιστολή Παπαναστασίου στον Υπουργό Παιδείας για τις σχολικές μονάδες στην Ματαράγκα και το Παναιτώλιο

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η παιδεία είναι η βάση για την υγιή λειτουργία της κοινωνίας και την πρόοδό της και γι αυτό έχουμε όλοι υποχρέωση να τη στηρίζουμε. Είμαι πεπεισμένος ότι, από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, υπάρχει πρόθεση αλλά και στόχευση προσωπική δική σας να εξακολουθήσει η λειτουργία ολιγομελών τμημάτων και η εκπαίδευση γενικότερα να συνεχίσει να ενισχύεται, ως ένας σημαντικός παράγοντας για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων.

Δυστυχώς ωστόσο,  με  πρόσφατη απόφασή σας,  δεν εγκρίθηκε η λειτουργία της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών στο ΓΕ.Λ. που λειτουργεί στην Κοινότητα Παναιτωλίου του Δήμου Αγρινίου.

Η κατάργηση αυτή προκαλεί δικαιολογημένη αναστάτωση στην ευρύτερη κοινωνία αλλά και στους μαθητές που φοιτούν στη συγκεκριμένη Ομάδα Προσανατολισμού και στους γονείς τους, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ψυχολογική-συναισθηματική αλλά και οικονομική πίεση, δεδομένου ότι τα παιδιά θα πρέπει πλέον να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία για τη συνέχιση της εκπαίδευσής τους. Κάτι τέτοιο σημαίνει για τους μαθητές, απώλεια πολύτιμου χρόνου και συναισθηματικής ηρεμίας και για τους γονείς δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση.

Οι μαθητές αυτής της περιοχής, είναι κατεξοχήν παιδιά αγροτικών οικογενειών, με εισοδήματα που δεν τους επιτρέπουν ν’ ανταποκρίνονται σε έξοδα εξωσχολικής βοήθειας. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία,  η φοίτησή τους σε ολιγομελή τμήματα αποτελεί ένα είδος κοινωνικής παροχής και συμπαράστασης, που δυστυχώς τους αφαιρείτε με την απόφασή σας.

Κύριε Υπουργέ,
Σταματήστε την αδικία αυτή και προχωρήστε στην έγκριση της λειτουργίας της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών του ΓΕ.Λ. Παναιτωλίου, αποκαθιστώντας την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Επιπρόσθετα, με πρόσφατη επίσης απόφασή σας, αναφορικά με τις μοριοδοτήσεις των σχολικών μονάδων σχολ. έτους 2018-2019, προκύπτει υποβάθμιση των σχολείων Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου που λειτουργούν στην Κοινότητα Ματαράγκας του Δήμου Αγρινίου.

Το Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Ματαράγκας, απέχουν περίπου 20 χλμ. από την πόλη του Αγρινίου, σε μια περιοχή καθαρά αγροτική και εξυπηρετούν μαθητές από όλες τις γύρω κοινότητες, με ικανοποιητικό δυναμικό μαθητών, πλήρως εξοπλισμένα και με ιστορία χρόνων, η οποία καταδεικνύει τη συμβολή τους στην πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας.

Κύριε Υπουργέ,
Στην περίπτωση της μειωμένης μοριοδότησης των συγκεκριμένων σχολείων, ελλοχεύει ο κίνδυνος να κλείσουν τμήματα Προσανατολισμού στο ΓΕ.Λ. Ματαράγκας και σταδιακά το σχολείο να οδηγηθεί στην κατάργησή του. Κατά συνέπεια, ένας μεγάλος αριθμός μαθητών θα είναι αναγκασμένος καθημερινά να μετακινείται σε άλλα σχολεία του Δήμου Αγρινίου, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, δαπανώντας  χρόνο και χρήμα. Αυτό θα οδηγήσει ένα ποσοστό των κατοίκων να εγκαταλείψει την εκπαίδευση, λόγων αντικειμενικών δυσκολιών.

Για τους λόγους αυτούς, ζητώ την επανεξέταση του θέματος της «Μειωμένης μοριοδότησης των σχολείων Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Ματαράγκας» και γενικότερα του ζητήματος της υποβάθμισης αυτών των δύο σχολείων και να γίνει επαναφορά του Γυμνασίου – Γεν. Λυκείου Ματαράγκας στην προηγούμενη κατηγορία μοριοδότησης, στην οποία ανήκε.

Κύριε Υπουργέ,
Ευελπιστώ ότι θα δείτε θετικά τα δίκαια αιτήματά μας, ώστε η νεολαία αλλά και γενικότερα οι περιφερειακές τοπικές κοινωνίες να απολαμβάνουν το αγαθό της ΠΑΙΔΕΙΑΣ ισότιμα με τους μαθητές των μεγάλων αστικών κέντρων.


                                                                       
                                            Με τιμή     
                                                   ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ      

                                               ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: