Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Σύσκεψη στη Γαβαλού των απλήρωτων καπνoπαραγωγών της Μακρυνείας

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή καπνοπαραγωγών της Μακρυνείας με σκοπό να οργανώσουν τις μεθόδους με τις οποίες σκοπεύουν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους που, όπως αναφέρουν, χωρίς ουσιαστικό λόγο, παρακρατούνται από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου.
Συγκεκριμένα, όπως έκανε πρόσφατα γνωστό ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μακρυνείας, δεκάδες παραγωγοί παραμένουν σε απόγνωση, μετά από αρκετές δικαστικές διαμάχες ανάμεσα στη διαεπαγγελματική «ομάδες καπνοπαραγωγών» και τις τράπεζες εξαιτίας της απληρωσιάς της καπνικής Μιχαηλίδη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα ο Σύλλογος, αν και σχεδόν δυο χρόνια τώρα δεν έχουν πληρωθεί ακόμα τα καπνά, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό της άξιας τους βρίσκεται δεσμευμένο στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, γύρω στο 11% των χρημάτων, αυτών έχει αποδεσμευτεί και έχει αποδοθεί στις ομάδες των καπνοπαραγωγών σε ολόκληρη την χώρα , πλην εκείνης των καπνοπαραγωγών Μεσολογγίου.
Σύμφωνα με τους καπνοπαραγωγούς, οι μόνοι που δεν έχουν λάβει το ποσό που τους αναλογεί είναι εκείνοι της ομάδας Μεσολογγίου με έδρα τον αγροτικό συνεταιρισμό Ένωση Μεσολογγίου.Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μακρυνείας υποστηρίζει πως «εντελώς άδικα και με αρκετή δόση εμπαιγμού παρακρατούνται τα χρήματα, με φτηνές δικαιολογίες του τύπου δεν έχει βρεθεί ακόμα η «φόρμουλα» για να δοθούν τα χρήματα».
30 περίπου παραγωγοί της Μακρυνείας συναντήθηκαν χθες στο Δημοτικό Κατάστημα Γαβαλούς για να συζητήσουν γύρω από το θέμα και πώς να το διαχειριστούν.
Το agrinionews.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρο Κοτοπούλη, που παρευρέθηκε στη σύσκεψη, ο οποίος διατείνεται πως η διοίκηση της Ένωσης Μεσολογγίου δεν δίνει πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που δεν πιστώνει έστω αυτό, το μικρό μέρος των χρημάτων που έχει αποδεσμευθεί.
«Λένε πως δεν μπορούν να βρουν φόρμουλα για να μας πιστωθούν τα χρήματα. Εμείς είχαμε ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Μεσολογγίου, όμως δεν είχαμε και η απάντηση κάθετα ήταν πως μέχρι τέλος του μήνα δεν πρόκειται να πιστωθούν χρήματα», εξηγεί ο κ. Κοτοπούλης.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι καπνοπαραγωγοί είναι σε αναβρασμό για την άδικη παρακράτηση των χρημάτων τους και δεν σκοπεύουν να το αφήσουν στην τύχη του. «Δεν θα αφήσουμε αυτή την κοροϊδία να περάσει έτσι, όπως και να έχει», λέει ο κ. Κοτοπούλης.
Οι τρόποι διεκδίκησης των χρημάτων που συζητήθηκαν χθες ήταν αρκετοί και μεταξύ αυτών ακόμη και η προσφυγή σε Εισαγγελέα, αφού, όπως λένε παραγωγοί, από τη Διοίκηση της Ένωσης Μεσολογγίου δεν διαβεβαιώνεται πως έστω και μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη θα πιστωθούν τα χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: